Gorghiu a luat bani nemunciţi de la Şova. La fel ca Ponta!

Şefa PNL, Alina Gorghiu, ar putea fi scoasă din prim-planul politicii pe acelaşi motiv ca şi Victor Ponta. Casa ei de avocatură a primit bani de la Casa Şova, fără contract şi fără a presta ceva în schimb, după cum a declarat unul din foştii angajaţi ai lui Şova, acum martor denunţător împotriva acestuia în dosarul Turceni – Rovinari. Pentru o acuzaţie similară este deja trimis în judecată Victor Ponta, care a fost astfel nevoit să renunţe la şefia PSD şi la postul de prim-ministru.

Concluzii interesante după cele 12 ore de audieri din dosarul Turceni – Rovinari, care au avut loc vineri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În dosar sunt judecaţi parlamentarii PSD Şova şi Ponta, precum şi foştii directori ai companiilor energetice din Gorj, Ciurel, Cristea şi Graure. Se conturează însă o nouă victimă, Alina Gorghiu, care a devenit recent preşedinte unic al PNL. „Să verificaţi dacă există bani încasaţi de firma Gorghiu și Asociații din partea Șova și Asociații pe facturi emise fără a avea, în spate, un contract. Eu știu că s-au făcut astfel de plăți. Nu există contract. Zeci de mii de lei”, este declaraţia dată presei, după audieri, de Alin Brâncuș, martor denunțător. Ei bine, dacă avocaţii lui Gorghiu au primit sume nemuncite de la Casa Şova, situaţia seamănă izbitor cu cea pentru care Ponta este judecat în acest dosar.

Ce i se reproşează lui Ponta

Concret, în cazul lui Victor Ponta, procurorii au reţinut o spălare de bani, pentru că a primit în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 suma de 181.439,98 lei de la Casa Şova, deşi nu a prestat niciun serviciu pentru aceasta. Procurorii consideră că suma “reprezenta bonificarea inculpatului Ponta Victor-Viorel în considerarea facilitării, de către acesta, a încheierii și derulării contractelor de asistență juridică a SCA „Șova și Asociații” cu cele două complexuri energetice, cunoscând că banii provin din săvârşirea de infracțiuni”. Ponta era la acea vreme deputat de Gorj şi făcea parte dintr-o comisie parlamentară de anchetă a companiilor din energie, prin care s-ar fi urmărit punerea presiunii pe unii directori.

Martorul denunţător Alin Brâncuş nu a precizat în ce perioadă a încasat Casa Gorghiu bani nemunciţi de la Casa Şova. Dacă este aceeaşi perioadă în care a încasat şi Ponta, atunci Gorghiu era consilier al preşedintelui AVAS, Teodor Atanasiu, care avea în subordine companiile din energie şi care ar fi dispus încheierea contractelor cu Şova. Alina Gorghiu se retrăsese din avocatură, în sensul că nu mai pleda, dar rămăsese asociat la Casa Gorghiu, Pop şi asociaţii. Până la declaraţia martorului denunţător se ştia că „Gorghiu, Pop şi asociaţii” a primit bani de la Electrica din litigiul avut cu CE Turceni, de unde a încasat Şova, dar acum se pare că Gorghiu a încasat din două părţi.

Alina Gorghiu a dat o declaraţie pe această temă la Antena 3, destul de îmbârligată, pe care o redăm integral. ”Nu știu nicio declarație. Eu am înțeles că ar fi vorba despre un martor care spune că a luat bani negri de la un martor. Nu am nicio informație de această natură. Eu am ieșit din firma de avocatură. Pot să fac verificări și să vă dau informații în scurt timp. Orice fel de tranzacții au fost legale, la vedere, fără niciun fel de probleme. Dacă are vreun indiciu, îl rog din suflet să facă plângere penală, altfel mă simt hărțuită de Șova, Ponta și colegii lor. Am toată deschiderea să merg în instanță în calitate de martor și voi spune toate informațiile pe care le am. Se făceau în baza unui contract de colaborare, totul era legal. E posibil să fi existat o colaborare cu cabinetul Șova, nu exclud. E o variantă de compromitere făcută de Victor Ponta care se duce la fund. Eu nu vreau să fiu în aceeași barcă.”, a spus Alina Gorghiu la Antena 3. Aceasta va fi audiată ca martor în dosar, la cererea avocatului lui Octavian Graure, fost director financiar la Complexul Energetic Turceni.

Când două companii de stat se ceartă, câştigă avocaţii

O parte din dosarul penal care se judecă la Înalta Curte se referă la o tranzacţie consfinţită între două companii de stat, prin intermediul unor case de avocatură private, care au câştigat bani frumoşi din asta. Concret, CE Turceni cerea Electrica plata unor penalităţi uriaşe, pentru care a fost emisă o factură de 68.222.761,1 lei. Electrica recunoştea că trebuie să plătească penalităţi, dar avea dubii asupra modului de calcul a unora dintre ele. Din această cauză, a returnat factura, ulterior Electrica fiind dată în judecată de CE Turceni, condus atunci de Dumitru Ilinca. În noiembrie 2007, noua conducere a complexului energetic renunţă la proces şi mandatează Casa Şova să facă o nouă acţiune. Electrica şi CE Turceni se înţeleg pentru plata a 48.000.000 de lei, eşalonat în opt ani. Casa Şova a primit pe loc un comision de succes de 2%, adică 960.000 de lei. Suma încasată de casa Gorghiu de la Electrica nu a fost făcută publică până în prezent.

CÂŞTIGURI

Anii 2007-2008 au adus bani frumoşi în conturile avocaţilor Victor Ponta şi Alina Gorgiu, potrivit declaraţiilor de avere depuse în calitate de deputaţi. Gorghiu a declarat în declaraţia de avere din 13.12.2007 câştiguri din avocatură de 82.135,62 lei, iar în cea din 15.02.2088 suma de 203.958,38 net. Şi Ponta a câştigat din avocatură în 2008 peste 770.000 de lei, de trei ori mai mult ca în anul precedent.

Vizualizări: 2,849

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: