Gorj: Cum s-au risipit banii. Rezultatul ”luptei cu COVID”, în depozite

Mai multe primării din județul Gorj și nu numai au obținut bani europeni pe un program lansat în pandemiei pentru lupta împotriva coronavirusulului. Fiecare primăria care a accesat acest proiect s-a ales doar cu niște soluții dezinfectante care sunt folosite în unitățile de învățământ, în rest zeci de mii de măști zac în depozitele primăriilor sau ale școlilor în timp ce roboții și arcadele pentru dezinfectare sunt doar de pentru decor. Cine a implementat din timp le-a avut la nevoie, cine nu, le are acum, în depozit, la loc sigur.

Primăria Ciuperceni este una dintre unitățile administrativ teritoriale din județul Gorj care a beneficiat de bani europeni pentru lupta împotriva virusului ucigaș. Aici nu mai puțin de 30.000 de măști sunt puse la loc sigur însă sutele de litri de substanțe dezinfectante pot fi folosite din fericire în școli. Totul a costat 700.000 de lei. Se puteau obține și mai mulți bani, dacă primarul ar fi acceptat să suporte și o cofinanțare.

”Măștile nu se folosesc, nu am apucat să le folosim și avem în jur de 30.000 cred. Se folosesc substanțele dezinfectante și nebulizatoarele și purificatoarele de aer. Nu vreau să greșesc dar cred că am avut în jur de 1.600 de litri de dezinfectant.  Am primit aproximativ 700.000 de lei pentru toate astea. Proiectul este închis, la fel și măștile în depozit, numai ce am avut control și au verificat ce s-a cumpărat și ce mai avem. Puteam să primesc 950.000 de lei, dar asta însemna să vin și eu cu o cofinanțare și nu am acceptat. Deciziile astea s-au luat la nivel înalt, la nivel național sau mondial, iar noi suntem prea mici să comentăm sau să ne dăm cu părerea. Dacă tot s-au dat bani, am zis să nu pierdem nici un proiect”, a precizat Daniel Dobrescu.

Și autoritățile locale din comuna Negomir au accesat aceste fonduri, dar aici din fericire bani au venit în pandemiei și măștile au fost împărțite la elevi, soluțiile dezinfectante se folosesc, dar mai rămân dispozitivele pentru dezinfectate care nu utilitate.

”Noi am reușit să implementăm proiectul înainte să se termine pandemia.  Am fost inspirați și am împărțit toate măștile le elevi ca să nu le ținem prin depozite. Dezinfectantul ne ajunge și anul acesta și poate la anul dar trebuie să verificăm termenul de valabilitate că știu că nu era foarte mare. O problemă sunt porțile de la intrarea în școli care sunt montate, dar le vom lua după ce se termină monitorizarea proiectului, la fel și roboții de dezinfectare. Cel mai probabil vor fi puși bine în depozit. Nu mai sunt folosiți și nu le văd rostul la școală. Proiectul a fost 500.000 de lei și nu am avut cofinanțare”.

La primăria din Baia de Fier, banii pe acest program de luptă împotriva coronavirusului au ajuns după ce s-a terminat pandemia, însă nu am putut lua legătura cu autoritățile să vedem care este situația cu produsele achiziționate din bani europeni.

Vizualizări: 1,096

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: