Gorj: O familie de ingineri agronomi are 5.000 de mp de solarii încălzite cu calorifere

O familie de ingineri agronomi din satul Zorlești, comuna Prigoria, a demonstrat că se poate face agricultură și pe deal, cu tehnologie ridicată, și ajutor de la stat. Este vorba de familia Didea care produce legume bio, iar povestea afacerii lor de succes a fost prezentată la emisiunea "Viața satului" difuzată de TVR1.




Mariana și Ionuț Didea, mama și fiu, ambii ingineri agronomi, au decis în urmă cu 6 ani să transforme pasiunea lor pentru legumicultura în afacere. "Eu am avut solarii de când mă știu, dar nu la aceste dimensiuni. Când a început program "Tomata" am zis că dacă ne ajută statul să punem și noi și ne-am apucat. Am făcut prima data 2.000 de mp de solarii și a venit în primul an o vijelie și le-a distrus. Nu am renunțat și am făcut apoi 3.000 de mp de solarii din fier și apoi ne-am extins cu ele la 5.000 de mp. În 2017 am dat startul și am primit 3.000 de euro pentru o producție de 2 tone de tomate. Cel mai mult contează pasiunea, să îți placă și să faci cu drag. Nu diploma contează", povestește Mariana Didea.


Cu solarii încălzite cu calorifere, in satul Zorlești se culeg roșii până în luna decembrie. "Doar familia muncește în solarii. Culegem o dată pe săptămână recolta și nu chemăm pe nimeni că își bat joc de munca noastră. Noi acoperim foarte bine toată activitatea pentru că avem instalație prin picurare, folie pe jos și avem o centrală cu care încălzim folosind combustibili lichid. Se încălzește apa înmagazinată care apoi e recirculată prin țevi in caloriferelor din dolarii. Trebuie sa menținem minim 15 grade, și dacă nu suntem atenți putem pierde toată producția. Eu monitorizez centrala din telefon de acasă", a povestit Ionuț Didea la "Viața Satului”.


Familia Didea produce legume bio în satul Zorlești din luna mai până în decembrie. "Noi recoltăm până în decembrie. Prin noiembrie începem să ne pregătim pentru nouă cultură, iar în ianuarie plantăm că sa putem recolta în mai cel târziu iunie. Pentru că avem solarii încălzite putem ieși cu producție timpurie.Avem roșii, castraveți, ardei capia, ardei iute, ardei bulgăresc, conopidă și varză. Toată marfa o ducem în târgul en-gross de la Târgu-Jiu și o vindem la comercianți. Legumele noastre ajung în piețe sau în magazine. Nu am vrut tarabă in piață că nu avem timp. Prețurile sunt mulțumitoare, a fost o decădere in vară dar sunt în regula acum. Ne descurcăm pe plan local. Am încercat să dăm la supermarket dar ne dădeau cel mai mic preț și nu ne-a convenit. La piața mai negociem iar prețurile se modifică de la o oră la alta dar de la o zi la alta", a mai spus Ionuț Didea


 Familia Didea primește anual ajutor financiar de minimis de la statul român pentru culturi protejate în cuantum de 3000 de euro pentru 1000 se mp.

Galerie foto




Vizualizări: 12,386

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: