Târgu Jiu: Traian Băsescu, la 72 de ani, le-a spus adolescenților care sunt lucrurile esențiale în viață

Fostul președinte Traian Băsescu a fost prezent la Târgu Jiu în conferința educațională VREM, organizată de profesoara  Dana Constantinescu, unde s-a întâlnit cu circa 200 de persoane. Aproape două ore, el a stat pe scenă în picioare, în fața celor din sala Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu”, și a răspuns întrebărilor venite din public.

Traian Băsescu a tratat cu maximă seriozitate întâlnirea cu tinerii din Târgu Jiu, transmițând acestora concluziile cu privire la ce este esențial în viață. A spus că a ajuns la aceste concluzii acum, la 72 de ani.

Sănătatea și profesionalismul! ”În viață sunt două lucruri esențiale. Primul lucru: sănătatea. Și al doilea: să fii un bun profesionist. Dacă ești sănătos și bun profesionist cu certitudine o să-ți atingi și obiectivele personale, de familie, vei avea resurse financiare. Banii nu se pot face nici la loto, nici la jocuri, ci muncind. Aceste două lucruri, sănătatea și profesionalismul, sunt cele care-ți garantează succesul în viață”, a spus fostul președinte.

El a adăugat că profesionalismul se bazează pe învățare, dar nu a ratat ocazia să citite curricula din școlile de la noi. Crede că elevii trebuie să fie lăsați să se pregătească pe nișe, în funcție de interesele lor. Le-a mai spus acestora că este esențial să ai o meserie dezvăluind că este ceea ce l-a făcut să aibă încredere să ia decizii puternice în administrație. ”Aveam brevetul în sertar, mă puteam întoarce oricând”, a spus el. ”Trebuie să ai o meserie. Pentru cei ce se complac în hai să vedem ce-i dă statul îi așteaptă o viață cu teama zilei de mâine. Dacă ești un bun mecanic auto, la tine vor veni oameni pentru că ești bun, dacă ești un doctor bun la tine vor veni oameni…”, a adăugat. 


El le-a povestit și despre greutățile de pe mare și în fapt, mare parte din discuție a fost centrată pe activitatea de pe navă. El le-a spus elevilor că dacă vor o meserie ”de bărbat” să meargă la Academia Navală sau Universitatea Maritimă din Constanța. 

”Ce pericol e când țipă trei la tine? Întodeauna făceam comparație. Nu aveam cum să mă sperii, nici măcar cu manifestație cu mii de oameni, atâta timp cât a trebuit să nu mă sperii de furtuni cu valuri mari, de incendii, cum să te sperii de ce spun niște politicieni?”, a menționat Băsescu.


Un tânăr a pus o întrebare legată de dezorientarea tinerilor de azi cu privire la viitorul lor profesional. Băsescu a fost foarte direct și nu a lăsat loc de interpretare ori de susținere a atitudinii: ”Tu ești responsabil. E greu de explicat de ce voi vă considerați dezorientați. Nu aveți de ce. Luați nomenclatorul de meserii din România dacă nu aveți inspirație.

Eu dacă aș fi dezorientat eu asta aș alege, să mă documentez.

Voi trebuie să știți ce vreți să faceți, nu e responsabilă nici directoarea, nici profesorii, tu ești responsabil”.

”N-ai cum să fii bun la toate, dar trebuie să fii foarte bun la ceva”, a mai sous Băsescu. 


Traian Băsescu a fost întrebat și care sunt lucrurile de care este mândru din perioada cât a fost președinte. ”De fiecare zi”, a răspuns, râzând. A menționat apoi mai multe decizii ce țin de apărare, printre care și existența scutului antirachetă de la Deveselu.

A adăugat că intenționează să scrie și o carte în care să povestească situații din mandatele de președinte. 

Galerie foto


Vizualizări: 4,652

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: