Cazare în ”Livada de Nuci”. Povestea complexului agroturistic născut din dragostea pentru nuci

Un complex agroturistic din județul Gorj propune turiștilor un altfel de loc de cazare. În mijlocul naturii, departe de agitația cotidiană, chiar lângă o plantație de nuci, o familie din comuna Baia de Fier își primește oaspeții în căsuțe de lemn mobile și le delectează papilele gustative cu cele mai bune preparate tradiționale 100% bio.

Cam așa s-ar putea descrie în câteva cuvinte complexul agroturistic ”Livada de Nuci” din Baia de Fier, însă povestea acestui loc de basm este una deosebită. Totul a pornit de la iubirea pentru nuc. De ce „Livada de Nuci”? E o poveste de-o viață. Iubim nucul. Am crescut și am trăit la umbra unui nuc uriaș, pe care am dorit să-l fac să trăiască veșnic. De aceea eu, soțul și fiica am înregistrat, mai întâi, în catalogul soiurilor din România și am omologat soiul de nuc RoNutEx, iar apoi am plantat puieți altoiți din acest soi. De fapt, la Baia de Fier, unde s-a născut soțul meu, căutam un teren pentru o mică livadă de nuci. Dar când am găsit acest colț de rai ne-am gândit să combinăm pasiunea noastră pentru nuc cu dorința de a dărui și altora din bucuria noastră, pe care ne-o insuflă zilnic acest loc”, povestește Ioana Rădescu.

Realizarea complexului agroturistic a început în 2015 și a fost realizată cu fonduri proprii dar s-au accesat și bani europeni prin intermediul unui program destinat zonelor rurale. ”Nu ne-am dorit o locație clasică, ci una pentru familii și prieteni, genul „friends and families”, puțin sălbatică, dar caldă. Întotdeauna lăsăm zone în care natura „își face de cap”.

Aici, la Complexul Agroturistic Livada de Nuci, am creat în 2015-2016 o adresă, am construit de la zero, în câmp, case de vacanță din lemn, pe principiul caselor mobile, fără fundație, cu un aspect rustic, dar foarte spațioase și cu tot confortul cu care sunt obișnuiți oaspeții care aleg să-și încarce bateriile la noi, tot timpul anului. Totul este realizat prin eforturi proprii, la care s-au adăugat fonduri europene obținute prin programul rural. Tot ceea ce am realizat ca familie în peste 30 de ani de muncă, am investit aici. Și continuăm să o facem”, a mai spus Ioana Rădescu.

Complexul Agroturistic Livada de Nuci pornește de pe malul râului Galbenu, continuă cu mica livadă de nuci, are la dispoziție o suprafață de 10.300 mp și include un teren de tenis de câmp, la dimensiuni standard, cu nocturnă, un loc de joacă pentru copii, iar alături avem o grădină și un solar. „Cultivăm legume sănătoase pentru noi și pentru oaspeții noștri. Lângă legumele și fructele din zonă, adăugăm produse din gospodăriile altor localnici, cum ar fi brânzeturi, ouă, produse din carne preparate tradițional, conserve de casă, siropuri naturale,etc..”

Proprietarii complexului vor să se extindă în viitor și să creeze cazări minimaliste pentru tineri dar și zone de agrement: ”Dorim să găsim o soluție pentru construirea unui pavilion multifuncțional și pentru dotarea unui spațiu de agrement, care să adauge elemente plăcute la experiențele oaspeților. De asemenea, intenționăm să completăm cu alte modalități de petrecere a timpului, cu alte tipuri de cazare minimalistă pentru tineri, pe care le vom adăuga treptat, pe măsură ce vom găsi soluții de finanțare pentru acestea”.

Galerie foto



Vizualizări: 6,325

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: