Gorjencele pot să-şi facă gratuit testul Papanicolau

Campania pentru depistarea cancerului de col uterin a început de azi şi în judeţul Gorj. Campanie iniţiată de Ministerul Sănătăţii are drept grup ţintă femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64. Acestea vor beneficia, până la finalul anului, de un test Babeş Papanicolau gratuit, pentru depistarea acestei boli care ucide anual sute de femei. În urma unui sondaj, România se situează pe primul loc în Europa la mortalitate prin cancer de col uterin.

Campania pentru depistarea cancerului de col uterin vizează femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani care nu au în antecedente cancerul de col uterin. Gorjencele care doresc să-şi facă gratuit testul Babeş Papanicolau se pot prezenta la medicul de familie pentru a primi informaţii cu privire la această afecţiune iar cu biletul de trimitere vor merge la unul din cabinetele de ginecologie autorizate să facă acest examen medical. „Vom selecta furnizorii de servicii medicale pe baza unor dosare. Vor fi cabinete de ginecologie, de anatomie patologică şi cabinetele medicilor de familie, care vor face o consiliere a femeilor şi le va fi explicat ce înseamnă cancerul de col uterin, gravitatea acestei boli precum şi beneficiile depistării precoce a acestei afecţiuni. La noi nu a mai avut loc o astfel de campanie, datorită costurilor mari pe care le implică”, a declarat Adriana Sfârlează, director medical în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Test important

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate va deconta cabinetelor de ginecologie suma de 150 de lei pentru fiecare examen Babeş Papanicolau, iar medicilor de familie 8 lei: 3 lei pentru consilierea femeilor şi 5 lei dacă pacienta va merge să-şi facă acest test.

Medicii ginecologi sfătuiesc femeile să acorde o mare importanţă acestui examen medical, pentru că în judeţul Gorj au fost depistate foarte multe cazuri de cancer de col uterin. „Testul Babeş Papanicolau este foarte bun şi îl recomand tuturor femeilor, pentru că ajută la depistarea din timp a cancerului de col uterin. Bineînţeles că este urmat şi de alte investigaţii medicale suplimentare atunci când este cazul”, este de părere Dumitru Pătrăşcoiu, şeful Secţiei de Ginecologie, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu.

Important

În perioada 16-25 septembrie va fi demarată şi campania de informare pentru vaccinul împotriva cancerului de col uterin. În această campanie sunt vizate tinerele cu vârste între 12 şi 15 de ani care nu şi-au început viaţa sexuală. Fetele vor fi informate prin intermediul cabinetelor şcolare, a diriginţilor şi a părinţilor. Campania de vaccinare a fost demarată la începutul acestui an, însă la nivelul judeţului Gorj a înregistrat un eşec total, asta pentru că din cele aproape 1500 de tinere catagrafiate, numai 22 au fost imunizate cu vaccinul împotriva cancerului de col uterin. Vaccinarea propriu-zisă se va face în luna noiembrie când Ministerul Sănătăţii va trimite dozele de vaccin.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: