Gorjeni pe Valea Timocului din Serbia

Telespectatorii GORJ TV sunt invitaţi la începutul acestei săptămâni în cadrul emisiunii “Cine a fost odată-n Gorj” la o dezbatere despre soarta românilor de pe Valea Timocului din Serbia, o problemă care la începutul anului a dus la un conflict diplomatic între Serbia şi România. Prof. dr. Gheorghe Nichifor, vicepreşedinte al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, s-a aflat printre ambasadorii Gorjului, alături de reprezentanţii Şcolii Populare de Artă, care au vizitat recent această regiune.

Timocul sau Valea Timocului este o regiune situată în nordul Peninsulei Balcanice (în estul Serbiei şi nord-vestul Bulgariei), de-a lungul văii râului Timoc şi în zonele muntoase  adiacente acesteia. Este formată din judeţele sârbeşti Branicevo, Morava de Est, Bor şi Zaiecar, precum şi regiunea bulgară Vidin. Din câte se pare, soarta românilor din Bulgaria este una mult mai bună în privinţa eforturilor de păstrare a originii etnice.

Mulţi dintre noi au aflat abia acum câteva luni de la autorităţi că Serbia îi discriminează pe românii de pe teritoriul său, motiv pentru care România i-a blocat temporar accesul în UE. Iată un motiv suficient să aflăm mai multe informaţii de la istoricul Gheorghe Nichifor, cel care s-a aflat recent în această regiune. Impresiile istoricului sunt unele optimiste deşi, principala problemă a românilor de pe Valea Timocului este că deşi vorbesc limba română, cunosc doar alfabetul chirilic, publicaţiile româneşti fiind astfel inaccesibile.

Situaţia românilor de pe Valea Timocului este una foarte grea deoarece autorităţile sârbe au încurajat apariţia unei minorităţi “vlahe”, etnicii români fiind astfel împărţiţi în români şi vlahi. Autorităţile române nu recunosc decât o comunitate etnică în Serbia de răsărit, din Valea Timocului, lucru atestat de istorie şi tradiţii. Deşi se aplică rigorile Uniunii Europene iar minoritatea românească a fost recunoscută în 2007, românii din zonă nu se pot bucura decât în mică măsură de educaţia în limba română iar mijloacele de informare în limba română sunt insuficiente şi nu îşi ating scopul anunţat. Există probleme chiar şi pe tărâm religios, în sensul că în parohiile din Serbia de răsărit nu este recunoscută jurisdicţia episcopiei române  din Serbia.

Alte amănunte, luni seara pe Gorj Tv.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: