Gorjenii din Câlnic, învăţaţi să acceseze fonduri europene

Autorităţile locale de la Câlnic, prin intermediul Grupului de Acţiune Locală „Cheile Sohodolului”, au organizat marţi o întâlnire cu cetăţenii şi cu reprezentanţii instituţiilor publice din comună. Este prima consultare publică organizată după semnarea cererii de finanţare pentru întocmirea strategiei de dezvoltare locală. Scopul acestor întâlniri este acela de a-i îndruma pe oameni să acceseze fonduri europene în vedere deschiderii unor afaceri proprii.

Comuna Câlnic se află printre cele 10 comune din Gorj, care fac parte din Grupul de Acţiune Locală „Cheile Sohodolului”, alături de oraşul Uricani, din Hunedoara. În urmă cu câteva zile, s-a semnat cererea de finanţare pentru întocmirea strategiei de dezvoltare locală GAL „Cheile Sohodolului”, iar autorităţile locale de la Câlnic s-au grăbit să organizeze o consultare publică pentru ca oamenii să afle în timp util că pot accesa fonduri europene.  „Zece comune din judeţul Gorj şi un oraş din judeţul Hunedoara, oraşul Uricani, am format un Grup de Acţiune Locală „Cheile Sohodolului”, iar la Câlnic este o consultare publică privind nevoile localităţii. La această consultare publică participă persoane fizice, persoane juridice, autorităţi locale, iar fiecare îşi expune părerile în legătură cu ceea ce ar trebui să se dezvolte în localitatea Câlnic. Suntem a doua localitate în care se face această consultare, prima localitate a fost Peştişani. Fondurile ce urmează a le obţine prin GAL vor fi folosite pentru lucrări de infrastructură, proiecte care vor fi depuse de autorităţile locale şi de persoane juridice în funcţie de necesităţile comunităţii”, a declarat Dumitru Vulpe, primarul comunei Câlnic.

La această întâlnire a participat şi Adi Câmpeanu, primarul de la Runcu. „Împreună cu colegii mei primari, din apropierea comunei Runcu, am hotărât să iniţiem un GAL „Cheile Sohodolului”, GAL care are ca scop simplificarea atragerii fondurilor europene pentru locuitorii comunelor membre: Runcu, Câlnic, Godineşti, Leleşti, Peştişani, Arcani, Băleşti, Stăneşti, Schela şi Turcineşti. Oraşul Uricani este vecin cu comuna Runcu, iar ghidul solicitantului prevede un punctaj mai mare în condiţiile în care avem ca membru un oraş vecin”, a declarat Adi Câmpeanu.

SCOP

Primarii speră ca, în urma consultărilor publice, tot mai multe persoane să fie interesate de accesarea fondurilor europene. „Este prima zi de consultare publică la partenerii noştri din acest GAL. Am mai avut o şedinţă la comuna Peştişani, iar acum la Câlnic. Scopul acestor şedinţe este de a informa comunitatea respectivă de faptul că există acest GAL, să ştie ce programe accesează, unde vor depune proiectele, cine îi consiliază, pentru ca acestea să fie eligibile”, a declarat primarul de la Runcu.

INTERES

Localnicii din Câlnic s-au arătat interesaţi de deschiderea unor saloane de cosmetică, fabrici de procesare a laptelui, fabrici de confecţii, precum şi de deschiderea unor cabinete stomatologice. Oamenii au cerut informaţii şi despre accesarea de fonduri europene în vederea iniţierii unor afaceri în zootehnie.

Vizualizări: 722

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: