Gorjenii din mediul rural, fruntași la recensământul online

Peste 150 de mii de gorjeni au completat chestionarul pentru recensământ online până la această dată. Cei mai mulți dintre cei care s-au recenzat sunt la țară, și nu în mediul urban așa cum am fi tentați să credem. Aproape 60% dintre cei recenzați deja provin din localități rurale din Gorj.

Cu toate că orășenii au acces mult mai ușor la tehnologie și internet, gorjenii care locuiesc în mediul rural sunt fruntași la recensământul online.  „In perioada 14 martie-16 mai, la nivelul judetului Gorj au fost completate un numar de 156843 chestionare: 42,3% in mediul urban 57,7%  in mediul rural”, a transmis Direcția de Statistică Gorj.

Primarii din mediul rural spun că au ajutat localnicii să se recenzeze. Au mers din poartă în poartă și au anunțat bătrânii care nu au nici calculatoare și nici internet că pot fi recenzați la primărie, cu ajutorul funcționarilor.

În comuna gorjeană Bălănești, aproape toți angajații primăriei au pus umărul ca populația să fie ajutată. „Dacă nu venim în sprijinul dumnealor pentru recenzare, nu putem atinge acest obiectiv. Mai sunt câteva luni, dar trebuie să conștientizăm că vom veni concedii pentru persoanele desemnate pentru recensământ. Odată cu aceste concedii, apar și alte probleme în care și instituția trebuie să funcționeze”, ne-a declarat primarul din Bălănești, Ovidiu Pungan.

Până acum, aproape jumătate din populație a fost numărată: „Nu suntem nici primii, dar nici ultimii la recenzare. Avem cam 40% din populație care s-a autorecenzat deja. Am început cam greu, dar ne-am revenit și până la urmă acest obiectiv îl vom finaliza în termen. Nu vor fi probleme. S-a mai prelungit până la sfârșitul lunii mai perioada de autorecenzare. Întâmpinăm probleme, site-ul nu merge tot timpul, internetul nu merge tot timpul și este obstrucționată cumva recenzarea. Oamenii au venit la primărie și le-am dat tot sprijinul să se recenzeze”.

Primar: Vor fi localități care vor avea de suferit

Edilul se teme că rezultatele recensământului vor avea impact negativ asupra multor localități din Gorj, în special, în mediul rural, unde numărul locuitorilor a scăzut considerabil față de acum zece ani.

„Se vede această scădere demografică. Și cred că vor fi efecte negative în toate localitățile. Scăzând populația, nu o să mai beneficieze de anumite investiții care se fac pe fonduri europene, se diminuează aparatul de specialitate al primăriilor și chiar și Consiliile Locale. Cu siguranță, vor fi localități care vor avea de suferit”, a mai spus edilul Ovidiu Pungan.

Vizualizări: 757

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: