Gorjenii exportă seminţe de dovleac în Serbia

O societate din Motru, cu punct de lucru la Ţicleni, exportă anual peste 200 de tone de seminţe de dovleac în afara graniţelor ţării. Este vorba de o firmă care colectează aceste seminţe din mai multe judeţe din ţară, pe care le comercializează în principal la vecinii din Serbia. Societatea mai vinde afine şi ciuperci congelate care ajung pe mesele italienilor şi nemţilor.

Cea mai mare parte a activităţii desfăşurată de societatea care comercializează seminţe de bostan se derulează în perioada estivală. Atunci sunt colectate seminţele din mai multe judeţe, care, după ce sunt procesate, sunt ambalate şi exportate la sârbi. „Mai avem clienţi şi din alte ţări, nu pe seminţe, pe fructe de pădure, afină neagră, afină roşie, ciuperci congelate pe care le exportăm în Germania, Italia şi în Spania, dar mai puţin. Seminţele de dovleac le achiziţionăm din România, din mai multe judeţe, avem achizitori care le cumpără, ni le strâng şi după aceea le aducem aici. Şi în Gorj se produc destule. În afară vindem seminţele cam cu 2-2,2 euro la kg, depinde de cultură şi de persoana interesată. Câştigul nostru este între 4 şi 10 bani la kg”, a spus administratorul societăţii.

Societatea are în prezent un număr de 9 angajaţi pentru care plăteşte la stat circa 3000 de lei lunar.  Pentru a putea exporta seminţele, societatea are nevoie ca mai întâi să solicite nişte avize de la Direcţia Agricolă Gorj. „Direcţia pentru Agricultură Gorj, prin compartimentul unităţii Fitosanitare, a eliberat anul trecut un număr de 22 de certificate fitosanitare unei firme din Motru care se ocupă cu colectarea şi sortarea seminţelor de dovleac. Această firmă a exportat anul trecut o cantitate de circa 193 de tone seminţe de dovleac, calea de destinaţie fiind Serbia. Sunt exportate în saci de 25 kg, după sortarea şi îndepărtarea impurităţilor”, a spus Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj. 

Vizualizări: 813

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: