Operele lui Brâncuşi, din nou „băgate” la spălat

Centrul Brâncuşi a anunţat că şi în acest an operele din piatră ale lui Brâncuşi vor fi spălate, în ciuda scandalului de anul trecut, când specialiştii au criticat dur faptul că Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii au fost spălate sub jet de apă sub presiune. Dacă anul trecut o spălare a costat 10.000 de lei, acum pentru două spălări s-au alocat 40.000 de lei. Directorul Adina Andriţoiu spune că „este obligatorie” curăţarea operelor de două ori pe an, dar că de această dată totul se va face după o procedură avizată de Ministerul Culturii. După spălarea de anul trecut, operele au fost vizibil afectate şi premierul Ponta a anunţat constituirea unei comisii care să facă verificări. Pentru că este formată din specialişti străini, comisia a rămas numai pe hârtie, deşi au trecut luni bune de când se anunţă că va ajunge la Târgu Jiu.

Starea operelor brâncuşiene, spălate cu jet de apă sub presiune la ultima restaurare, încă nu a fost analizată de către experţii străini despre care premierul  Victor Ponta spunea că vor ajunge la Târgu Jiu în jurul datei de 15 ianuarie. „Deocamdată, comisia convocată să analizeze modul în care a fost restaurată şi curăţată Poarta Sărutului nu a ajuns la Târgu Jiu. Probabil, membrii fiind din străinătate este foarte greu să fie aduşi toţi în acelaşi timp. Noi îi aşteptăm, însă nu ştim data la care vor ajunge”, a declarat Adina Andriţoiu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”.

Anul acesta, spălarea costă mai mult

După un scandal mediatizat câteva luni la rând, municipalitatea a programat alte două acţiuni de curăţare a operelor lui Constantin Brâncuşi pentru acest an, în trimestrele II şi IV. De această dată, se pare că lucrările nu vor mai putea fi efectuate decât după un regulament făcut de către Ministerul Culturii. „Avem obligaţia ca de două ori pe an să ne ocupăm de curăţarea şi biocidarea operelor din piatră pentru a îndepărta formaţiunile vegetale şi depunerile de praf. Anul acesta, intervenţiile vor fi efectuate pe baza unui regulament impus de către Ministerul Culturii tocmai pentru a stopa orice fel de interpretări. Regulamentul va fi elaborat de către o comisie de specialişti din cadrul Ministerului Culturii şi va cuprinde menţiuni foarte clare referitoare la tehnologie, periodicitate şi condiţii. Pentru cele două acţiuni, Primăria Târgu Jiu a alocat suma de 40.000 de lei”, a precizat Adina Andriţoiu.

 Intervenţii la operele din piatră au fost efectuate în anii 2003, 2007-2008, ultima având loc în 2013. Cea mai afectată de intervenţiile efectuate vara trecută a fost Poarta Sărutului care după ce a fost agresată cu apă sub presiune s-a îngălbenit pe alocuri.

COMISIE

Comisia aşteptată la Târgu Jiu este condusă de secretarul de stat din Ministerul Culturii Radu Boroianu şi formată din: Joost Vander Auwera, conservator şef al Departamentului Sculptură al Muzeului Regal de Arte Frumoase din Bruxelles, specialist în piatră şi metal, Fritz Koreny, profesor la Universitatea din Viena, de asemenea specialist în piatră şi metal, Andre Millau, expert restaurator, expert pe lângă Curtea de Apel din Paris, proprietarul Societăţii de restaurare Andre, Roxana Radvan, şef al Departamentului metode şi tehnici optoelectronice de reabilitare şi conservare a patrimoniului cultural din Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Optoelectronică, şi Iulian Olteanu, director general al întreprinderii de restaurare DUCT.

Vizualizări: 288

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: