Gorjenii, săraci la economiile din conturi

Gorjenii nu sunt deloc bogaţi atunci când vine vorba de banii deţinuţi în conturi. O analiză realizată de Econtext arată că, în medie, fiecare gorjean are în cont 2.452 de lei, situându-se abia pe locul 31 la nivelul ţării. Cei mai bogaţi în ceea ce priveşte depozitele în bănci sunt bucureştenii, aşa cum era de aşteptat, cu o medie a depunerilor de 18.556,6 lei de persoană.

Un studiu realizat de site-ul Econtext pentru a afla care sunt economiile românilor în bănci plasează Gorjul pe poziţia 31 în topul judeţelor.  Studiul arată că gorjenii nu prea au cu ce să facă economii, având în medie doar 2.452 de lei în conturi, de circa şapte ori mai puţin decât are un bucureştean. Potrivit Econtext circa 85% din aceste sume le reprezintă depozitele bancare, restul fiind bani în conturi curente. De asemenea, Gorjul se află în ceea priveşte sumele de bani aflate în depozitele bancare între judeţele Suceava şi Ialomiţa, unde economiile din bănci variază între 2748 lei şi 2337 lei. Pe primul loc se situează locuitorii din Bucureşti, care figurează cu suma medie de 18.556 lei depusă la bancă, pe al doilea Clujul, cu o sumă de 7172 lei pe persoană în bănci, Braşovul, unde media ar fi de 5846 lei, Constanţa, cu 5544 lei şi Timiş, cu 5237 lei. Situaţia era de aşteptat în condiţiile în care la o analiză precedentă s-a demonstrat că aceste judeţe sunt motoarele economiei româneşti. La nivel naţional, valoarea medie individuala, care include atât depozitele, cât şi disponibilităţile la vedere (conturile curente) este de 5130,6 lei. Cel mai sărac judeţ după sumele din conturi este Giurgiu, precum şi din punct de vedere al valorii sale economice, unde media sumelor deţinute de populaţie în bănci este de 1562 lei. De asemenea, sume sub pragul de 2.000 de lei sunt deţinute de populaţia din Botoşani (1813,4 lei/persoană), Călăraşi (1916 lei/persoană), Teleorman (1956,9 lei/persoană).

STATISTICI

Potrivit Econtext sumele prezentate provin dintr-o statistică a Băncii Naţionale a României (BNR) şi sunt valabile pentru luna iulie a acestui an, iar cursul la care au fost echivalate în lei conturile în euro este cel de joi, 25 august 2011 (1 euro = 4,2525 lei).

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: