Gorjul are o farmacie la trei comune

Gorjenii din mediul rural au la dispoziţie doar 21 de farmacii pentru a-şi putea face rost de medicamente. Sute de bătrâni sunt nevoiţi să meargă zeci de kilometri până la cea mai apropiată farmacie. Într-o astfel de situaţie se găsesc localnicii din comunele Roşia de Amaradia, Ţânţăreni, Văgiuleşti, Bolboşi, Ciuperceni şi Bumbeşti-Piţic. Farmaciştii spun că nu este rentabil să deschidă puncte de lucru la ţară.

Numărul farmaciilor din judeţul Gorj a scăzut faţă de anul trecut. În momentul de faţă, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate are încheiate contracte cu 75 de societăţi comerciale farmaceutice, care au în structură 104 farmacii. Dacă gorjenii din mediul urban au posibilitatea să-şi achiziţioneze medicamente de la farmacii situate la câţiva metri de casă, nu acelaşi lucru putem spune despre cetăţenii din mediul rural.

În comunele din judeţul Gorj nu există decât 21 de farmacii, faţă de 83 de unităţi câte îşi desfăşoară activitatea la oraşe. “Numărul farmaciilor din judeţ a scăzut din cauză că anumiţi reprezentanţi legali ai furnizorilor de medicamente au solicitat încetarea contractelor cu CJAS-ul ca urmare a pensionării acestora sau a mutării reşedinţei într-un alt judeţ. În prezent, în Gorj sunt acoperite toate zonele urbane şi cam 1/3 din zonele rurale”, a declarat Daniel Şurlea, director în cadrul CAS Gorj.

Cea mai grea situaţie se înregistrează în şase comune din judeţ, unde localnicii sunt nevoiţi să meargă zeci de kilometri pentru a-şi face rost de medicamente. “Există câteva zone rurale care se află la o distanţă destul de mare (15-20 km) faţă de cea mai apropiată farmacie. În această situaţie se află comunele: Roşia de Amaradia, Ţânţăreni, Bolboşi, Ciuperceni, Văgiuleşti şi Bumbeşti Piţic. Vom cere sprijinul autorităţilor locale pentru a atrage farmacişti în zonele menţionate prin punerea la dispoziţie a unor spaţii. Ne dorim ca farmaciile să fie cât mai aproape de asiguraţi”, a mai precizat Daniel Şurlea.

Casa de Sănătate, datoare la farmacişti

Casa de Asigurări de Sănătate Gorj are de achitat farmaciilor datorii aferente consumului de consumului de medicamente din anul 2011. Reprezentanţii instituţiei spun că sumele restante aferente anului 2011 se ridică la 3.801,82 de lei. “Casa Asigurărilor de Sănătate Gorj va face în continuare demersuri către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în vedere suplimentării creditelor bugetare astfel încât în cel mai scurt timp să nu se mai înregistreze restanţe faţă de furnizorii de medicamente şi materiale sanitare”, a declarat Daniel Şurlea. Singurele care au fonduri până la sfârşitul anului sunt farmaciile din spitale care asigură necesarul pentru bolnavii internaţi.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: