Gorjul face festivaluri, dar aruncă lucrările în depozite improvizate

Aproximativ 100 de lucrări de artă plastică, realizate de artişti români şi străini,  zac într-un depozit improvizat al Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Valorilor Tradiţionale din cauza lipsei de spaţiu pentru amenajarea unui muzeu al artei contemporane. Directorul instituţiei spune că a cerut sprijinul autorităţilor pentru rezolvarea acestei probleme, însă ani de-a rândul a primit doar promisiuni. Directorul Ion Cepoi a decis ca, în cazul în care nu se va găsi o soluţie până la sfârşitul anului, să accepte invitaţiile autorităţilor din Hunedoara şi Vâlcea pentru a expune lucrările în muzeele din judeţele vecine.

O nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale “GORJFEST” se va desfăşura în judeţul nostru în perioada 7-16 octombrie. Festivalul cuprinde trei secţiuni: arte plastice, film documentar şi fotografie. Timp de mai bine de o săptămână aproximativ 30 de artişti români şi străini vor realiza lucrări inspirate din frumuseţile Gorjului.

Atelierele acestora vor funcţiona la Rânca, iar în vederea documentării vor avea loc deplasari în Târgu-Jiu, Peştişani, Săcelu, Crasna, Polovragi, Baia de Fier, Novaci, Horezu. “La această ediţie a festivalului vor participa artişti din Cipru, Turcia, Serbia, Italia, Israel, Bulgaria, Statele Unite ale Americii, Republica Africa de Sud, Republica Moldova şi România, lucrările realizate de aceştia în timpul taberei urmând să intre în patrimoniul centrului. Vernisajul salonului “Gorjfest 2012” va avea loc în data de 15 octombrie”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Valorilor Tradiţionale Gorj.

Lipsă de interes pentru cultură

Deşi patrimoniului judeţului se îmbogăţeşte, de la an la an, cu zeci de lucrări ale unor artişti recunoscuţi în ţară şi peste hotare, autorităţile locale nu-şi dau interesul pentru punerea în valoare a acestora. Potrivit lui Ion Cepoi, lucrările de la ediţiile anterioare al Festivalului “Gorjfest” sunt depozitate într-o încăpere unde nu există nici măcar condiţii pentru conservarea lor. “Cu mâhnire spun că şi lucrările realizate la această ediţie a festivalului vor rămâne într-o încăpere unde nu există nici un fel de condiţii de depozitare. Aici mai sunt peste 100 de lucrări care nu pot fi văzute din cauza lipsei de spaţiu. Sunt lucrări de o valoare inestimabilă realizată de artişti din Argentina, Columbia, Japonia, Grecia, Marea Britanie etc. Aceste lucrări trebuie expuse, iar oamenii să le vadă”, a declarat Ion Cepoi.

Acesta a mai precizat că a făcut toate demersurile ca lucrările de la ediţiile anterioare ale festivalului să poată fi puse în valoare. “Am solicitat spaţiu tuturor celor în măsură să rezolve această problemă. De câţiva ani primesc doar promisiuni. Am venit chiar şi cu soluţii, dar în zadar. De exemplu, un muzeu de artă contemporană poate fi amenajat în incinta şcolii dezafectate de la Hobiţa sau în sediul Casei de Cultură din Peştişani, care nu a fost finalizat încă. Ne-am dori să folosim ca sediul pentru muzeu chiar şi o centrală termică dezafectată din Târgu Jiu, dar care să fie într-o zonă centrală, pentru a putea avea vizitatori”, a declarat directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Valorilor Tradiţionale Gorj.

ULTIMATUM

Ion Cepoi a dat un ultim termen autorităţilor gorjene pentru a rezolva problema spaţiului pentru amenajarea Muzeului de Artă Contemporană. “În cazul în care până la sfârşitul anului în curs nu va fi rezolvată problema spaţiului, începând de anul viitor Muzeul de Artă Contemporană Gorjfest va funcţiona în altă capitală de judeţ. Am primit invitaţii din partea autorităţilor din Hunedoara şi Vâlcea pentru a expune acolo lucrările realizate în Gorj şi sunt decis să le accept”, a precizat Ion Cepoi.

COSTURI

Cheltuielile pentru organizarea Festivalului “Gorjfest” se ridică la aproximativ 20.000 de lei, mult mai puţin decât cele pentru Tabăra de Sculptură “Brâncuşiana”. “Organizarea Festivalului Gorjfest costă de nouă ori mai puţin decât organizarea Taberei de Sculptură Brâncuşiana. Dacă onorariul sculptorilor  a fost de 1000 de euro/persoană, onorariului artiştilor de la Gorjfest este de 50 de euro”, a declarat Ion Cepoi.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: