Gorjul, la un pas de a fi îngropat de gunoaie

Situația generată de depozitul de deșeuri din Târgu Jiu tinde să devină mai delicată decât este în prezent. Cei de la Polaris s-ar putea trezi cu suspendarea activității, din cauza mirosului care afectează un cartier din municipiu, dar asta înseamnă că gunoaiele din tot județul Gorj trebuie duse în altă parte.

”Am făcut, deja, adrese către județele de lângă noi, așteptăm să vedem dacă ne primesc”, a spus Luis Popa, șeful Serviciului de salubritate din cadrul Consiliului Județean Gorj, la Radio Infinit.  Dacă ne primesc, asta înseamnă costuri mai mari, fiind vorba de transport la sute de kilometri distanță. Dacă nu, Gorjul ar putea fi acoperit de gunoaie. Deșeurile din tot județul ajung la groapa de la Târgu Jiu.

Depozitul așa-zis ecologic al celor de la Polaris și-ar putea pierde autorizația de mediu. Prefectul Cosmin Pistol a vorbit despre această variantă. „S-a pornit greșit cu autorizația de mediu din zona Agenției pentru Protecția Mediului. Din punctul meu de vedere și al Corpului de Control al Prefectului, autorizația a fost mult prea permisivă cu acest depozit ecologic. Autorizația respectivă trebuia să prevadă de unde se aduce gunoiul. Avem bune practici în acest scop în alte județ, unde se menționează de unde se aduce gunoiul. Am făcut verificări și se menționează acest lucru în raportul de control. La momentul respectiv nu s-a întâmplat acest lucru. Ai verificat autorizarea primei celule și nu ai văzut acest lucru? Ai verificat autorizarea celei de a doua celule. Nu ai văzut lucrul acesta? Unde vrei să ajungă. Există o posibilitate și am pus-o pe tapet pentru cele două instituții: suspendarea activității, pentru că amenzi s-au dat“, a declarat prefectul de Gorj, Cosmin Pistol, la Impact Tv.

Cosmin Pistol a mai afirmat faptul că operatorul trebuia să facă anumite investiții pentru a nu se ajunge în situația de față. ”Deocamdată, acel operator nu a înțeles nimic. Trebuia să facă niște investiții încă de la început de când a primit autorizația. Trebuia să aibă o instalație de ardere a gazelor. A veni un control de la București al Gărzii Naționale de Mediu și una din măsuri a fost realizarea acestei instalații. Pot cere o păsuire, dar ea trebuie făcută”, a mai spus Pistol.

Pistol spune că se va implica mereu în rezolvarea problemei legate de acest depozit ecologic. Tot acesta recunoaște faptul că mirosul este greu de suportat.

În încercarea de a face bine, autoritățile ar putea crea însă o problemă mult mai gravă pentru județ.

"APM Gorj a transmis în data de 07.12.2020, către POLARIS MEDIU SRL, Notificarea prealabilă Nr. 9283, ca urmare a adresei nr. 9716/03.12.2020 a Gărzii Naționale de Mediu, prin care instituţia noastră a fost înştiinţată cu privire la constatarea neîndeplinirii de către agentul economic a măsurilor din Autorizaţia Integrată de Mediu (AIM). Prin Notificarea prealabilă transmisă, APM Gorj a solicitat operatorului economic îndeplinirea în termen de maxim 60 de zile a măsurilor impuse de Garda Naţionala de Mediu. SC POLARIS MEDIU a cerut în instanţă suspendarea Notificării prealabile emisă de către APM Gorj. Următorul termen de judecată este programat la data de 29.01.2021, la Tribunalul Gorj. Termenul limită pentru îndeplinirea măsurilor impuse de către APM Gorj prin Notificarea prealabilă, îl reprezintă data de 06.02.2021. APM Gorj va urma procedura dispusă de instanţa de judecată competentă", transmite Agenția de Protecție a Mediului.

Vizualizări: 2,483

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: