Gorjul, pregătit pentru a face faţă viiturilor

Judeţul Gorj este pregătit pentru a face faţă unor eventuale viituri. La această concluzie a ajuns comisia formată din delegaţii Ministerului Mediului şi Pădurilor, Administraţiei Naţionale “Apele Române”, ai Administraţiei Bazinale de Apă care împreună cu reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj şi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj au verificat construcţiile hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, dar şi lucrările de regularizare la cursurile de apă.

Controalele au vizat starea tehnică şi funcţională a digurilor longitudinale; starea tehnică şi funcţională a barajelor şi a digurilor de contur; evidenţierea zonelor cu eroziuni active de mal care pot pune în pericol stabilitatea liniei de apărare sau a unor zone locuite şi modul în care sunt întreţinute cursurile de apă şi secţiunile la poduri şi podeţe pentru asigurarea capacităţii de scurgere a acestora. “Nu vom avea probleme în condiţiile în care spre sfârşitul lunii se prognozează că vor fi viituri şi zăpezi. La nivelul judeţului digurile sunt bine întreţinute, secţiunile de albie au capacitatea de a transporta viiturile. Comisia a efectuat verificări pe râul Jiu, în zona Drăguţeşti şi Cârbeşti unde digurile au fost aduse la cota de proiectare; sectorul de curgere Amaradia, în zona Vărsături, unde s-a executat 2 km de regularizare de albie şi consolidare de mal; lucrările de regularizare de pe Şuşiţa, la Stăneşti; decolmatarea Gilortului etc.”, a declarat Doina Isar, inginer şef în cadrul Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj.

În momentul de faţă, mai sunt în desfăşurare astfel de lucrări pe Blahniţa şi Valea Brătuii. “Mai avem încă în executare lucrări de regularizare de albie şi consolidare de mal pe Blahniţa, la Săcelu, şi lucrări de decolmatare a pârâului Valea Brătuii în zona Ţicleni. Acestea vor fi finalizate în următoarele săptămâni, urmând ca în jurul datei de 25 noiembrie să retragem utilajele din zonele respective”, a mai menţionat Doina Isar.   

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: