Scandal la Slivileşti între carieră şi expropriaţi

Reprezentanţii carierei Roşiuţa şi câţiva localnici din satul Ştiucani nu reușesc să se înțeleagă în privința modului în care trebuie să se facă exproprierea lor pentru ca exploatarea lignitului să nu fie afectată de disputele dintre ei. Primarul Sorin Bucurescu a ajuns ieri să pună mașina în fața excavatorului pentru a bloca înaintarea acestuia spre casele oamenilor, edilul având acum câțiva bătrâni complet izolaţi de restul lumii.

Cam tot satul Ştiucani a devenit istorie pe harta comunei Slivileşti, acum fiind doar trei gospodării. Acestea ar fi trebuit şi ele strămutate, dar proprietarii, cei din familiile Elinescu şi Pupăză, nu se dau duse sub nicio formă. Oamenii sunt nemulţumiţi şi acuză cariera că nu i-a despăgubit aşa cum ar fi fost înţelegerile iniţiale. Ieri noapte un excavator gigantic a fost pus în funcţiune şi în numai câteva ore a fost îngropat la propriu drumul comunal care le permitea accesul spre restul comunei. Casele lor sunt acum înconjurate de halde de steril, dar chiar şi aşa proprietarii nu se lasă convinşi să se mute. „Ne-au promis în cartierul Ştiucani din Motru că ne pun la dispoziţie tot ce este nevoie ca să ne mutăm, dar casa nu va fi gata până la vară. Unde să plecăm de aici, la rude- Şi dacă ne ducem ne mai despăgubesc ei pe noi- Cred că dacă forţează nota noi vom pleca, dar vor vedea că nu ne lăsăm duşi. Nu şi-au respectat obligaţiile pe care şi le-au luat faţă de noi şi cred că noi o să plecăm. Vor vedea că nu e aşa, deşi suntem persoane în vârstă, bolnave, cu probleme”, spune capul familiei Pupăză.

Nu vor sa plece

De partea cealaltă a haldei, acolo unde doar cu piciorul, prin rugi şi nămol se mai poate ajunge, Constantin Elinescu spune că nu va pleca nici el din casa în care a crescut şi de pe pământurile pe care neamul său a crescut de peste trei secole. Bătrânul de abia se deplasează într-un baston, dar se gândeşte la cele şase hectare de pădure cu care mina ar trebui să-l despăgubească. „Păi ei nu au fost în stare să rezolve lucrurile până acum, înainte de a începe să exploateze şi credeţi că ne vor mai da ceva după ce o să fim plecaţi de aici. Păi am pădurea pe care trebuie să îmi primesc banii, iar ei uite ce mi-au adus, o remorcă de lemne, şi alea cu chiu cu vai. Suntem complet izolaţi aici, au dat cu lama buldozerului pe deal şi au zis că ne-au făcut drum de acces, dar pe acolo, mai ales pe ninsoare, nici pe jos nu o să se poată merge. Încearcă ei să ne facă să plecăm, ştiu că nici apă nu mai avem aici, dar nu ne lăsăm duşi”, spune bătrânul

         Înconjuraţi de munţi de steril

         Excavatorul de dimensiuni gigantice a avut nevoie de doar câteva ore pentru a ridica un munte de steril şi bolovani pe locul în care până mai ieri era un drum comunal. Primarul Sorin Bucurescu şi-a pus ieri maşina pe drumul respectiv pentru a bloca înaintarea haldei de steril, el spunând că drumul este unul public, deschis circulaţiei până când sunt mutate toate familiile de acolo. „Maşina mea s-a ridicat cu o jumătate de metru în două ore. Nici terenul nu este stabil, iar ei nu-şi dau seama, cred, că pun în pericol viaţa acestor bătrâni. La acei oameni nu se mai poate ajunge decât pe jos. Doamne fereşte să aibă nevoie de pompieri sau salvare că cei de la mină vor fi răspunzători pentru ce s-ar putea întâmpla”, a declarat edilul.

Răspunsul carierei

Reprezentanţii exploatării miniere neagă acuzaţiile ce le sunt aduse şi spun că gospodăriile aflate în zonă ar fi trebuit să dispară de mult dacă lucrările de exploatare s-ar fi făcut la timp. Directorul de la Roşiuţa, Florin Gheorghescu, spune că a aşteptat trecerea sărbătorilor de iarnă în speranţa că măcar după sărbători proprietarii gospodăriilor se vor muta. Acesta afirmă că mina s-a achitat de toate datoriile şi a respectat toate înţelegerile convenite cu expropriaţii. „Nu putem pune în pericol locurile de muncă a 1200 de persoane pentru câţiva oameni faţă de care ne-am achitat toate obligaţiile şi care nu ar mai trebui să fie aici în prezent. E treaba dumnealor dacă nu vor să plece. Nu avem nicio datorie la nimeni, e treaba dumnealor ce mai vor, dar noi ne-am achitat de obligaţiile noastre”, a menţionat acesta. La faţa locului au venit şi poliţişti, care au deschis o anchetă pentru a vedea care este statutul drumului blocat de lucrările miniere şi dacă persoanele rămase în spatele haldei de steril mai trebuiau sau nu să se afle acolo în acest moment.

Vizualizări: 187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: