Gorjul, un judeţ predispus la inundaţii şi alunecări de teren

Gorjul este un judeţ predispus la inundaţii şi alunecări de teren. Planul de analiză şi acoperire a riscurilor, pentru anul 2015, întocmit de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, arată că au fost identificate 30 de localităţi cu 66 de zone de risc la inundaţii, 64 de localităţi cu 186 de zone de risc la alunecări de teren şi 25 de localităţi cu 72 de zone de risc, datele fiind centralizate în urma problemele apărute pe raza judeţului în perioada 2003-2014. În pericol se află şi acumulările de la Vădeni şi Valea Mare, zone colmatate în proporţie de circa 80%.

Două dintre cele şapte acumulări deţinute de Hidroelectrica în Gorj reprezintă zone cu risc ridicat de inundaţii. Potrivit Planului de analiză şi acoperire a riscurilor, acumularea Vădeni din Târgu-Jiu prezintă o zonă de risc cu grad ridicat, întrucât, la data actualizării schemei cu riscurile teritoriale, este colmatată în proporţie de 82%, depunerile de aluviuni fiind de circa 2,5 metri, drept care au fost luate măsuri de prelungire a digurilor la coada lacului pentru evitarea inundaţiilor în cazul căderilor masive de precipitaţii, în zona de nord a municipiului Târgu-Jiu. Din acest motiv a fost întocmită o temă de proiectare în vederea elaborării unui studiu de fezabilitate de către SC Hidroelectrica – Sucursala Hidrocentrale Târgu-Jiu. Hidroelectrica nu a mai găsit fondurile necesare pentru a decolmata acumularea de la Vădeni, astfel încât să fie eliminate riscurile, deşi au fost emise nenumărate avertismente în ultimii ani. O intervenţie rapidă se impune şi la acumularea de la Valea Mare: „Acumularea Motru – Valea Mare – a fost pusă în funcţiune în anul 1983, destinaţia – producere de energie electrică. Volumul brut al acumulării este de 4,798 milioane de metri cubi. La barajul cu nucleu din argilă au apărut infiltraţii din lac spre aval prin terasa mal drept. Din această cauză s-a impus o exploatare restricţionată la cota maximă de 470 MDM, cotă ce poate fi depăşită pentru perioade scurte de timp (zile) în situaţii de debit afluent mare. Problema apărută la barajul de la acumularea Valea Mare este gestionată cu maximă atenţie de către SH Târgu-Jiu, până în prezent efectuându-se studii, proiecte şi caiet de sarcini pentru execuţia unor lucrări de etanşare şi de eliminare a deficienţelor apărute”, se arată în Planul de analiză şi acoperire a riscurilor pentru anul 2015, întocmit de ISU Gorj.

Aproximativ 1.000 de construcţii, sub ameninţare

Judeţul Gorj nu este ameninţat numai de inundaţii, dar şi de alunecări de teren. Potrivit bilanţului ISU, circa 1000 de construcţii, printre care şi o şcoală generală, se află în pericol. „Dezgheţul, perioadele de ploi intense sau prelungite au determinat producerea alunecărilor şi prăbuşirilor de teren. Din cauza antrenării şi transportului nisipului din straturile de deasupra marnei de către izvoarele create de apele din infiltraţii spre apele curgătoare din zonă, s-au produs adevărate caverne subterane care au început să se prăbuşească. La nivelul judeţului Gorj sunt în evidenţă 64 de localităţi pe teritoriul cărora se află 186 de zone cu alunecări de teren. Totalul construcţiilor aflate în zonele de risc menţionate ca atare în documentaţiile urbanistice este de 948, din care: 902 locuinţe şi anexe gospodăreşti; patru spaţii comerciale; o şcoală generală; o gospodărie de apă; două balastiere; două drumuri naţionale; cinci drumuri de carieră; 12 drumuri comunale; nouă drumuri judeţene; un pod; şapte drumuri săteşti şi două ziduri de sprijin.

AUTORIZARE

Din totalul de 948 de construcţii, 122 sunt autorizate, iar restul sunt construite fără autorizaţie sau edificate înainte de anul 1991, anul apariţiei Legii nr. 50 pentru autorizarea lucrărilor de construcţii şi pentru care primăriile nu deţin documente în arhiva proprie”, se menţionează în Planul de analiză şi acoperire a riscurilor pentru anul 2015.  

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: