Grădiniţă modernă cu program prelungit la Novaci

O grădiniţă modernă, amenajată la Novaci după standarde europene, poate face oricând concurenţă unităţilor de învăţământ preşcolar din oraşele mari ale ţării. În cadrul acesteia funcţionează din această toamnă o grupă cu program prelungit. Chiar dacă iniţial părinţii au fost reticenţi vizavi de înfiinţarea unei  astfel de grădiniţe, acum cererea depăşeşte cu mult oferta. Autorităţile locale nu exclud posibilitatea de-a suplimenta locurile începând cu anul viitor.

Grădiniţa cu program prelungit din Novaci funcţionează într-una din cele mai moderne clădiri ale învăţământului preşcolar din Gorj. Clădirea respectă prevederile în vigoare referitoare la spaţiul oferit sălilor de grupă, la terenul destinat desfăşurării activităţilor în aer liber, la mobilierul şi instalaţiile necesare asigurării condiţiilor igienico-sanitare pentru sănătatea copiilor. Mobilierul grădiniţei este nou şi specific vârstei copiilor. Sălile multifuncţionale sunt amenajate tematic, iar copiii au la dispoziţie materiale didactice şi jocuri diversificate. În cadrul instituţiei a fost amenajat şi un izolator pentru copiii bolnavi, precum şi un cabinet medical.

DSC_0033

Grădiniţa cu program prelungit funcţionează cu o grupă mixtă, însă clădirea respectivă deserveşte peste 100 de copii din învăţământul preşcolar, din Novaci. „Cu sprijinul primăriei am reuşit să înfiinţăm o grupă pentru grădiniţa cu program prelungit. Autorităţile locale au achiziţionat mobilier nou, pătuţuri cu saltele şi pernuţe ecologice, dulăpioare, măsuţe, inclusiv covoare şi perdele. Clădirea a fost amenajată după standarde europene. În cadrul grădiniţei noastre mai avem trei grupe la program normal:  grupa mică, grupa mijlocie şi grupa mare. Iniţial, părinţii nu au prea fost de acord cu înfiinţarea unei grupe la program prelungit, însă acum avem foarte multe cereri în aşteptare. Am înscris 20 de copii pentru grupa cu program prelungit, însă anul acesta nu avem posibilitatea de a suplimenta numărul de locuri. Ştiu că domnul primar face demersuri pentru a mai înfiinţa o grupă anul viitor”, a declarat Elena Basarabă, directorul Şcolii Gimnaziale Novaci, în subordinea căreia funcţionează grădiniţa.

COSTURI

Grădiniţa cu program prelungit îi ajută foarte mult pe novăcenii care au serviciu. Contra sumei de 8 lei/zi, copiii beneficiază de mic dejun, gustare, prânz şi o altă gustare după programul de somn. „Mâncarea este foarte bună, este pregătită la cantina Spitalului Novaci, sub supravegherea unui dietetician”, a declarat Elena Basarabă.

INVESTIŢII

Pentru acest an şcolar, autorităţile locale din Novaci au efectuat investiţii de aproximativ 350.000 de lei. Printre investiţiile efectuate la şcoli se numără introducerea încălzirii centrale la Şcoala Generală Nr.2. precum şi amenajarea unei baze sportive la şcoala din Pociovalişte. De asemenea, la toate unităţile de învăţământ din Novaci s-au efectuat lucrări de reparaţii şi igienizări. Nu vor fi probleme nici cu încălzirea. „Stocul de lemne pentru sezonul rece este asigurat încă din luna iunie, lemnele sunt tăiate, puse la adăpost, pentru a nu fi probleme privind încălzirea”, a declarat primarul Dumitru Leuştean.     

Vizualizări: 458

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: