Grande bellezza

Dacă iei un avion de oriunde poți și aterizezi la Pisa, apoi îți închiriezi din timp o mașină (cam la 20 de euro pe zi, poate 30 cu tot cu Casco, ca să poți să caști ochii fără să-ți pese că intri-n chiparosul ăla), s-ar putea să ai parte de vacanța vieții tale.

Uită de Turnul din Pisa. E un kitsch oribil, cel puțin comparat cu ce poți vedea în restul Pisei. Străduțe superbe, pline de studenți la multele facultăți (și vechi de niște sute de ani, de obicei), piațete mici care răsar de nicăieri special ca să-ți taie respirația, vechi și nou, sobru și veseli, emoție peste tot, înghețată cu gust de cu totul altceva, că la noi nu vei gusta vreodată așa ceva. „Dar de ce-ți trebuie mașină ca să vezi un singur oraș, fie el și Pisa?”, puteți întreba. Pentru că Pisa este doar unul dintre foarte multele locuri din Toscana cu care te poți desfăta. Ce cuvânt urât, nu? Dar e singurul valabil. Pe o rază de 100, cel mult 150 km, se întind locuri superbe și orașe care vor intra rapid în topul vostru 10. Toate. De fapt, greu de crezut că vei mai găsi loc și pentru alte orașe în acel top, odată ce veți fi văzut Pisa, Firenze, Siena, Livorno sau Genoa. Și toate sunt așa, într-un cerc cum ar fi cel format de Târgu Jiu cu Craiova și cu Severin. Doar că un pic mai frumos decât în cercul nostru.

O astfel de excursie cred că ar fi perfectă pentru patrioți. Sigur, nu să vă limitați la Toscana și anticele ei cetăți, ci să faceți un tur întreg, unde să includeți superbul sud cu toate insulele, Napoli, apoi Roma, sobrul și modernul nord, fantasticii Alpi pe care Carpații par niște delușoare glumețe, totul. Istoria întâlnită la orice colț combinată cu o dărnicie nemaivăzută a zeilor, combinate, creează probabil cea mai frumoasă țară din lume. Una în care aș spăla WC-uri și bătrâni la fund cu plăcere, decât să lucrez în țară, chiar și ziarist la cine știe ce ziar care gâfâie, într-un colț de țară sau chiar la București, în căutare de public, de relevanță și în ultimă instanță de redactori.

De asta e mai bine în străinătate. Pentru că și ca sclav vei fi mai fericit decât ca intelectual în România. Asta ne-a făcut PSD-ul și democrația lui. Mulțumiți-le părinților și aleșilor voștri, copii! V-au transformat în viermi.

Vizualizări: 366

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: