Graure: CE Tureni scapă luni de monitorizarea FMI

Complexul Energetic Turceni ar putea ieşi la începutul săptămânii viitoare de sub monitorizarea Fondului Monetar Internaţional.  Rezultatul analizei făcută de FMI, Banca Mondiala şi Comisia Europeană va fi făcut public în mod oficial, luni. Va rămâne însă sub monitorizare Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, care nu şi-a recuperat banii de la CET-urile din ţară pentru livrarea cărbunelui şi are la rândul ei mari datorii.

Complexul Energetic Turceni a intrat sub monitorizarea Fondului Monetar Internaţional din cauza fluctuaţiei cursului valutar, care a influenţat rezultatele financiare, spune directorul general al companiei, Octavian Graure. După discuţiile intense care au avut săptămâna aceasta, Complexul Turceni are toate şansele ca de săptămâna viitoare să fie scos de sub monitorizare. “După toate discuţiile sunt veşti bune. Avem şanse ca de la începutul săptămânii viitoare să nu mai fim monitorizaţi. Ne-au fost cerute acte despre tot ce înseamnă activitatea economică a complexului, despre investiţii şi certificate CO2. Noi stăm destul de bine,  dar nu mulţumitor pentru că e loc şi de mai bine, în privinţa profitului pe care îl înregistrăm”, a spus Octavian Graure, director general al CE Turceni.

SNLO nu scapă de lupa FMI

De sub monitorizarea FMI nu va ieşi însă Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, care are de recuperat datoriile de la CET-urile din ţară, motiv pentru care are mari datorii la stat.

De asemenea, s-au purtat discuţii despre situaţia înfiinţării celor două companii energetice naţionale. Reamintim că, în 14 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul formulat de societatea Hidroelectrica împotriva hotărârii pronunţate de Tribunalul Bucureşti în dosarul nr. 49977/3/2010, rămânând astfel irevocabilă respingerea înregistrării Proiectului de constituire a companiei naţionale Hidroenergetica.

În decembrie 2010, la solicitarea salariaţilor din Hidroelectrica, Tribunalul Bucureşti declarase nelegal Proiectul de divizare a Hidroelectrica şi de fuziune în vederea constituirii  CN Hidroenergetica, apreciind că fuziunea societăţilor din energie, concomitent cu divizarea Hidroelectrica, nu poate avea loc.

Anterior pronunţării Curţii de Apel asupra recursului înaintat de Hidroelectrica, în luna martie 2011, instanţa a decis în mod irevocabil că nu poate fi înregistrat nici Proiectul de fuziune în vederea constituirii CN Electra.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: