Graure: Exportul a salvat complexurile, pe bursă nu cumpăra nimeni

Exportul de energie a fost cea mai bună soluţie pentru complexurile energetice Turceni şi Rovinari, dacă nu chiar singura. Asta rezultă din datele puse la dispoziţie de companii, din care reiese foarte clar că s-a încercat în numeroase rânduri vânzarea unor pachete pe bursa de energie, dar cumpărătorii nu s-au înghesuit. Astfel că alternativa ar fi fost reducerea producţiei de energie în termocentrale şi implicit a producţiei de lignit. Asta s-ar fi reflectat în salarii şi în numărul de locuri de muncă din minerit şi energie. Deşi exportul a fost salvator, liderii PSD Gorj, prin vocea vicepreşedintelui Laurenţiu Ciurel, au criticat soluţia, pe care au numit-o „un tun gândit de Manţog şi pus în aplicare de Videanu”.

Directorul general al Complexului Energetic Turceni, Octavian Graure, spune că exportul de energie a fost o gură de oxigen pentru complex. Acesta a explicat că, pe fondul reducerii cererii de energie din cauza crizei, dar şi a unei producţii record pe hidro, producţia CE Turceni era la jumătatea acestui an cu 20% mai mică decât în primele şase luni ale anului trecut. În acest context trebuia găsită o soluţie. „Având în vedere această situaţie, în urma a nenumărate demersuri către Ministerul Economiei, am reuşit să facem un pachet comun al CE Turceni, CE Rovinari şi Hidroelectrica, cu un preţ mediu competitiv pentru export. Am participat chiar în două pachete de acest fel, într-unul cu o cotă de 40MW, în celălalt cu 50MW. Cu acest export am reuşit să creştem producţia termocentralei şi să nu trimitem oamenii acasă”, a declarat Octavian Graure, directorul general al CE Turceni.

14 pachete de energie au fost scoase pe bursă

Directorul general al CE Turceni susţine că exportul a fost singura soluţie, pentru că pe bursă nu cumpăra nimeni. „Am intrat în pachetul pentru export cu un contract de 50 de MW şi un contract cu 40 de MW. Aş vrea să spun că aceste contracte au fost încheiate în urma încercărilor repetate ale Complexului Energetic Turceni de a ieşi pe bursă. Drept dovadă sunt 14 pachete de energie care au fost scoase pe bursă, dar nu s-a prezentat niciun potenţial cumpărător. Toate acestea au fost anulate din cauza faptului că ofertanţilor li s-a părut că preţul destul de mare şi, având în vedere scăderea preţului la energie electrică pentru anul 2010, nu au fost cumpărate”, a explicat Octavian Graure. Pe bursă s-a încercat vânzarea unor pachete de energie mai ieftină decât cea care a mers la export cu 2 până la 5 lei/mw, dar tot nu au existat cumpărători.

Exportul a fost profitabil pentru complexuri

Şi reprezentanţii Complexului Energetic Rovinari spun că acest pachet de energie a venit la momentul potrivit. ”Contractul cu Electrica privind exportul de energie a fost benefic pentru Complexul Rovinari în primul rând pentru că am vândut energie la un preţ foarte bun, peste costurile de producţie, şi în al doilea rând acest contract a fost încheiat într-o perioadă în care posibilităţile noastre de vânzare a energiei erau limitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al CE Rovinari, Diana Milea.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: