Greblă: adoptarea codurilor, prioritară pentru comisia juridică

Parlamentarul gorjean aflat în fruntea comisiei juridice din Senat a participat la Cotroceni la o întâlnire în cadrul căreia preşedintele Traian Băsescu a vrut să se asigure că România nu va avea probleme suplimentare pe domeniul justiţiei, după recentele mesaje transmise dinspre Comisia Europeană. La finalul discuţiilor respective, Toni Greblă a menţionat că şi el şi membrii comisiei pe care o conduce vor face tot posibilul pentru ca în cele mai scurt timp să fie adoptate codurile care vor reforma sistemul judiciar din România.

„Este necesar să ne asumăm un calendar foarte strict pentru adoptarea măsurilor menite să împiedice Comisia Europeană să acorde României, în iulie, un raport negativ. Adoptarea celor patru Coduri se va face cu dezbatere în Parlament”, a declarat Greblă după discuţiile de la Cotroceni, la care au fost invitaţi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, premierul Emil Boc, preşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dimitrie Licu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Nicolae Popa, procurorul general Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, Daniel Morar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Cătălin Macovei, preşedinţii comisiilor juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, şi Senat, Toni Greblă.

Două comisii speciale al Parlamentului vor analiza începând cu săptămâna viitoare cele patru Coduri astfel încât la jumătatea lunii mai acestea să fie propuse spre adoptare, a mai anunţat senatorul Toni Greblă. Adoptarea bugetului de stat pe 2009, care se va realiza zilele acestea, reorganizarea sistemului energetic românesc şi adoptarea Codurilor penal şi civil şi de procedură penală şi civilă reprezintă principalele priorităţi ale comisiei juridice conduse de senatorul gorjean. Acesta spune că definitivarea acestor coduri reprezintă o responsabilitate imensă: ”ele oricum nu vor intra în vigoare imediat, pentru că este un termen în care trebuie adus la cunoştinţa specialiştilor şi a publicului. Va fi o muncă titanică pentru că nu este uşor să-ţi asumi răspunderea politică şi juridică pentru nişte coduri care vor reglementa cvasimajoritatea relaţiilor sociale din România”.

Vizualizări: 82

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: