Greblă nu vrea prefecţi politici

Senatorii din Comisia juridică, în fruntea cărora se află parlamentarul gorjean Toni Greblă, şi cei din Comisia pentru administraţie au amânat, ieri, din lipsă de cvorum, dezbaterea iniţiativei legislative prin care se propune numirea politică a prefecţilor, membrii celor două comisii arătând că niciunul dintre grupuri nu sprijină această iniţiativă. Decizia senatorilor vine în aceeaşi zi în care premierul Emil Boc a declarat, la Suceava, că prefecţii vor rămâne înalţi funcţionari publici şi că nu vor fi angajaţi politic. Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Toni Greblă, a declarat, la sfârşitul şedinţei că, la nivel politic, cele două partide membre ale coaliţiei la putere au hotărât că nu este bine să se "umble" la statutul instituţiei prefectului şi pentru că, în ţară, "un prefect depolitizat a fost foarte bine primit ca iniţiativă dar şi pentru că semnalele de la Uniunea Europeană sunt că instituţia prefectului nu trebuie să fie politizată.

Greblă a precizat că se va renunţa la dezbaterea prevederilor din iniţiativă care se referă la instituţia prefectului, senatorii urmând să stabilească statutul şefilor instituţiilor publice deconcentrate în teritoriu. "Trebuie să hotărâm până unde, după schimbarea puterii, trebuie să se schimbe şi oamenii care ocupă aceste funcţii şi atunci ar trebui stabilită o listă pe care să o batem în cuie şi toate partidele să ştie că, în momentul în care au pierdut puterea, pleacă, sunt înlocuiţi de alţii care, după doi-trei-patru ani pleacă şi vin alţii", a spus Greblă. Senatorul a susţinut că trebuie să se facă o distincţie clară între funcţiile care se schimbă odată cu puterea şi funcţiile de specialişti, de corp de profesionişti care rămâne indiferent de guvernele care se succed.

Pe de altă parte, el a susţinut că nu se va înfiinţa funcţia de secretar general al Prefecturii şi că tot ce are legătură cu instituţia Prefecturii va rămâne aşa cum este legiferat în prezent. El a adăugat că din anii 1930, funcţia de prefect în Franţa este depolitizată şi modelul României este unul franţuzesc. Greblă a arătat că, în Franţa, prefecţii sunt schimbaţi odată la doi ani şi jumătate potrivit principiului mobilităţii în funcţie. Potrivit deciziei senatorilor, cele două comisii vor discuta iniţiativa legislativă marţea viitoare.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: