Greblă şi Bîrcină, achitaţi din lipsă de probe - Motivare

Fostul judecător constituţional Toni Greblă, dar şi finul său, afaceristul Ion Bîrcină, zis Dan Goeru, precum şi alţi trei inculpaţi din dosar, au fost achitaţi de acuzaţiile de corupţie ce le-au fost aduse din lipsă de probe. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a avut un temei legal pentru a-l condamna pe fostul politician, după cum reiese din motivarea deciziei de achitare, publicată joi de Monitorul Justiţiei.

E greu de crezut că procurorii DNA nu au putut strânge probe pentru a dovedi acuzaţiile pe care i le-au adus lui Greblă, mai ales că fostul judecător constituţional s-a plâns că timp de trei luni a fost monitorizat audio şi video nu doar acasă sau la birou, ci şi în baie. Aşadar, teoretic, anchetatorii ştiau cam fiecare treabă pe care o făcea Greblă, numai că judecătorii de la instanţa supremă au dispus anularea probelor respective pe motiv că înregistrările s-ar fi făcut ilegal, inclusiv cele telefonice. Ca urmare, fostul politician a fost monitorizat degeaba inclusiv când trăgea apa la toaletă pentru că monitorizarea nu s-a făcut conform temeiurilor legale.

Verdictul dat de instanţa supremă împotriva lui Greblă şi a celorlalţi inculpaţi din dosar nu este una definitivă. Fostul judecător constituţional a fost acuzat că a primit finanţări ilegale de la finul său pentru campaniile electorale din 2008 şi 2012 pentru a-l ajuta, în schimb, pe acesta pentru derularea unor afaceri. Greblă a fost acuzat şi că s-a implicat în dezvoltarea unei ferme la Teleşti deşi nu ar fi avut voie să facă afaceri, toate acuzaţiile formulate de DNA la adresa sa neavând deocamdată nicio valoare, cu excepţia faptului că, în urma declanşării anchetei politicianul a ales să se retragă din viaţa publică până îşi va clarifica problemele.

Vizualizări: 1,405

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: