Greblă – la primul scandal în comisia juridică al cărei şef este la Senat

Senatorul Toni Greblă s-a trezit implicat ieri într-un scandal la comisia juridică pe care o conduce, după ce a fost acuzat de reprezentanţi PDL că ar fi ascuns un document care îl favoriza pe Şerban Mihăilescu în ancheta DNA. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns neînţelegerile de la nivel de judeţ dintre cele două partide, acum discuţiile dintre „partenerii de guvernare” se mută şi mai sus, chiar dacă în disputa din Senat alta este miza decât cea de pe malul Jiului.

Senatorii din comisia condusă de parlamentarul gorjean discutau ieri despre solicitarea DNA de a începe urmărirea penală faţă de fostul ministru din Guvernul Năstase, însă discuţiile s-au blocat după ce Greblă a fost acuzat că a secretizat un document primit de la procurorii anticorupţie. Miki Şpagă a ajuns, indirect, să îl aibă avocat pe Greblă, deşi, ulterior acesta a încercat să lămurească lucrurile şi să spulbere orice suspiciune. Totul a pornit de la faptul că senatorul PDL Iulian Urban a cerut membrilor comisiei să solicite un răspuns suplimentar de la DNA faţă de cazul respectiv, moment în care a ieşit la iveală că procurorii au trimis deja un astfel de răspuns din data de 9 decembrie 2008. Urban l-a acuzat atunci pe Greblă de faptul că nu ar fi arătat documentul în cauză şi restului membrilor comisiei, lucru pe care parlamentarul gorjean nu l-a recunoscut.

"Am plecat  de la premisa că nu exista o adresă de răspuns de la Parchet. Spre surprinderea noastră, mă refer la senatorii PDL, am aflat că de fapt adresa de răspuns de la Parchetul de pe lângă ICCJ a sosit la comisia juridică din 9 decembrie 2008. (...) Noi am aflat de existenţa acestei adrese numai astăzi, la sfârşitul şedinţei, după vot", a explicat el. Întrebat cum au aflat de existenţa acelui document, Urban a spus: "A fost chemată secretara comisiei care ne-a spus că această adresă a fost introdusă la o mapă secretă, care a fost ţinută la un fişet din dispoziţia preşedintelui comisiei juridice, dl. Toni Greblă". Senatorul PDL a mai declarat că era normal ca acest document să fie pus măcar la dispoziţia biroului de conducere al comisiei. "Nu pot să spun că a fost fraudat votul, ceea ce pot să vă spun e că era normal şi procedural ca orice adresă care intră la comisia juridică să fie pusă la dispoziţia a cel puţin membrilor biroului comisiei. Noi n-am ştiut de existenţa acestei adrese. Fără să acuz pe nimeni, această adresă trebuia distribuită tuturor membrilor comisiei înaintea dezubaterilor...Noi considerăm că votul e viciat", a explicat Iulian Urban.  El a prezentat apoi presei adresa respectivă, spunând că procurorii i-au informat pe senatori că nu mai au ce probe noi să aducă. "ÎCCJ a anulat probele obţinute în justiţie tocmai pentru că nu se ceruse aviz de începere a urmăririi penale din partea Senatului, ori Parchetul vine şi spune: «nu avem ce probe noi să aducem atâta timp cât nu se avizează cererea de urmărire penală de către Senat, astfel încât să putem să începem să adunăm aceste probe»", a explicat senatorul.          

Procedurile complicate, un avantaj pentru Mihăilescu

Greblă a precizat însă că lucrurile sunt mult mai complicate, de fapt, din punct de vedere procedural, şi că membrii comisiei trebuie să solicite oricum Direcţiei Naţionale Anticorupţie un nou răspuns. Parlamentarul gorjean a menţionat că o parte din probele din dosarul lui Şerban Mihăilescu sunt deja nule printr-o decizie judecătorească şi că este necesară o nouă corespondenţă cu DNA pe această temă. "Comisia juridică, deschizând documentele care stau la baza sesizării DNA a constatat că anterioara Comisie juridică, printr-o hotărâre care este în vigoare, a decis să solicite DNA probe suplimentare, dacă mai există probe suplimentare faţă de momentul intervenirii hotărârii ÎCCJ, prin care probele, până la o anumită dată, au fost declarate nule. Colegii din Comisie, toţi, au constatat că DNA nu a răspuns solicitării Biroului Permanent nici pozitiv, nici negativ. Am solicitat ca, în regim de urgenţă, Biroul Senatului să retransmită solicitarea DNA, care să dea un răspuns la întrebarea legitimă pusă de Comisia juridică în şedinţa de la sfârşitul lunii octombrie", a explicat Toni Greblă. "Faţă de răspunsul pe care-l vom primi de la DNA vom analiza lucrurile şi vom lua o hotărâre în cunoştinţă de cauză şi vizavi de poziţia pe care o are astăzi DNA cu privire la solicitarea de începere a urmării penale împotriva unui senator care, la momentul când se pretinde că ar fi comis nişte fapte, avea calitatea de ministru", a adăugat preşedintele Comisiei juridice.

Probele din dosar sunt deja nule

Greblă a menţionat că probele sunt declarate nule "prin efectul legii" - odată constatat de către ÎCCJ că sesizarea instanţei cu privire la Şerban Mihăilescu s-a făcut cu nesocotirea legii, sancţiunea este nulitatea absolută a probelor. El a adăugat că se va menţine o corespondenţă, prin Biroul Permanent al Senatului cu Parchetul, susţinând că dacă se va coresponda cu DNA sau cu Parchetul este "o chestiune mai mult de formă decât de fond". "Acum se poate ridica şi problema cât de urgent vrea DNA să soluţioneze acest dosar", a mai comentat Greblă, care a adăugat că, dacă DNA a primit o solicitare, trebuia să dea un răspuns. Preşedintele senatorilor jurişti a exclus posibilitatea ca DNA să fi transmis un răspuns şi acesta să nu fi ajuns la Comisie.

Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: