Greii lumii au trecut neobservaţi la Bucureşti

Circul făcut de privatizarea lui Diaconescu a ecranat cel mai important eveniment al acestui an şi anume adunarea generală a Clubului de la Roma, găzduită de Mugur Isărescu la Banca Naţională a României. Dacă n-am fi fost prea ocupaţi cu circăraia în care am devenit specialişti de înaltă clasă am fi fost atenţi la cele spuse de mai-marii reali ai acestei lumi, membrii Clubului de la Roma.

Principala problemă lansată în dezbatere publică a fost  criza resurselor globale care nu ne mai pândeşte, ci deja a venit. Omenirea nu vrea să vadă că a depăşit limitele, este una din concluziile participanţilor la cea de-a 40 aniversare a lansării primului raport prin care se prezentau problemele cu care s-ar putea confrunta planeta: epuizarea resurselor, creşterea populaţiei sau starea proastă a mediului.  „Principalele linii trasate în cadrul dezbaterilor au vizat faptul că nu poţi rezolva problemele prezente fără să ştii unde vrei să ajungi şi limitele finite ale resurselor planetei”, a declarat pentru ziarul „Adevărul" Călin Georgescu, directorul executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă, acelaşi personaj al cărui nume se tot vehicula cu ceva timp în urmă că ar putea fi premier pentru organizarea alegrilor anticipate în timpul guvernării PDL. El a adăugat că, din punctul său de vedere, în viitor ar trebui să se pună accent pe întărirea şi coordonarea relaţiei dintre ştiinţă şi politică.

Membrii Clubului selectaţi din lumea politică, ştiinţifică şi economică sunt cei care fac previziuni pe termen lung despre lume, previziuni care s-au dovedit în timp că sunt cât se poate de reale şi uneori înspăimântătoare. Ca o pată de culoare  trebuie să remarcăm că mai toţi cei care au avut sau au un cuvânt de spus în România sunt membri ai Clubului de la Roma, filiala românească. Printre ei i-am regăsit pe Daniel Dăianu, Sergiu Celac, Mircea Malitza, Teodor Meleşcanu, Nicolae Dănilă, Călin Georgescu, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu şi surpriză… Ecaterina Andronescu! Ultimele documente dezbătute la Bucureşti s-au axat pe răspunsul la întrebarea ”Cum va arăta lumea peste 40 de ani?!”

În opinia clubiştilor, populaţia nu va creşte peste opt miliarde, femeile vor fi interesate mai mult de locul de muncă decât de a face copii, creşterea economică nu va fi de patru ori mai mare, cum cred unii analişti, ci de numai 2,2 ori, iar criza resurselor se va accentua. Toate acestea vor şubrezi sustenabilitatea creşterii economice. Mai mult, consumul total îşi va încetini creşterea, el nu va putea fi susţinut, iar duşmanul cel mare al asigurării bunăstării va fi viziunea pe termen scurt, susţine Adrian Vasilescu membru al Clubului.

Cea mai interesantă idee transmisă opiniei publice este legată de capitalism. „Ne poate ajuta capitalismul să schimbăm fluxul de investiţii? Nu. Capitalismul este făcut să aloce capitalul către cele mai profitabile proiecte, nu către ceea ce societatea are nevoie. Capitalismul nu va rezolva această problemă", a spus Jorgen Randers, un distins membru al Clubului în prezentarea raportului de la Bucureşti.  Păi într-o criză anunţată a resurselor să ne mai mirăm că avem tot felul de doritori să scoată gaz din şist, aur din Roşia Montană şi energie din cărbune românesc?!

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: