Greu de demis

Contractul de mandat şi susţinerea politică sunt principalele motive pentru care managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, nu poate fi demis, în ciuda pierderilor de 150 de milioane de euro înregistrate anul trecut. Asta ca să nu mai vorbim de vânzările scăzute de energie şi cărbune, de cele mai multe ori sub costul de producţie, de presiunile puse pe salariaţi şi sindicate, de amenzile primite pentru discriminare ori de dosarul în care este urmărit penal de DNA.

Potrivit contractului de mandat, Ciurel ar trebui să primească indemnizaţia pe 12 luni dacă este trimis acasă fără motive. Aproape trei sute de mii de lei adică. La unul din mitingurile minerilor de acum câteva luni, salariaţii CE Oltenia voiau chiar să facă o chetă pentru a strânge aceşti bani. I-ar fi strâns degeaba însă, că nu despăgubirea cu pricina îl ţine pe Ciurel în funcţie.

Ministrul Gerea s-a săturat de câte ori a fost întrebat de ziarişti de ce Ciurel mai este director după pierderile uriaşe de anul trecute. S-a săturat de întrebare pentru că nu poate avea un răspuns decent. Repetă mereu că a fost revocat Consiliul de Supraveghere pentru rezultatele proaste. De fapt, a fost revocată doar o jumătate din Consiliul de Supraveghere, cea care voia să îl demită pe Ciurel. Ceilalţi, numiţi strict pe criterii politice, au rămas.

Interesant este că Ciurel nu are condiţii prea aspre în contractul de mandat. După spusele lui, dacă îndeplineşte indicatorii 100%, ceea ce ar fi oricum imposibil în actualele condiţii de piaţă, ar avea parte de o compensaţie bănească. Dacă nu îi îndeplineşte, nu scrie acolo că se întâmplă ceva, zice Ciurel, cu referire la contractul de mandat. Nu e rău să fii manager privat la stat.

Dacă Ciurel este sau nu menţinut pe post cu sprijinul PSD se va vedea foarte clar atunci când Ponta va pleca de la guvern. Şi cel mai probabil asta se va întâmpla destul de curând.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: