Greva generală nu a fost pentru toţi bugetarii

Greva generală de ieri nu a afectat funcţionarea tuturor instituţiilor publice care anunţaseră că vor paraliza activitatea pe parcursul acestei zile. Dacă în majoritatea şcolilor şi în facultăţi nu s-au ţinut cursuri, au fost şi instituţii care deşi au declarat că sunt în grevă, nu au întrerupt lucrul.

Este cazul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj, unde activitatea la ghişee s-a desfăşurat în mod normal. Nu acelaşi lucru se poate spune despre angajaţii Casei de Pensii, ai Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială sau ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj care au pus lacătul la uşi. Medicii au scandat pe holurile spitalului timp de două iar bolnavii au stat pe la uşă.

Finanţiştii, spărgători de greve

Finanţiştii gorjeni afiliaţi la Alianţa Sed Lex au asigurat programul normal de lucru la ghişee chiar dacă scria mare pe uşă „Grevă generală de solidaritate”. Ecaterina Ciocoiu, liderul de sindicat al Sed Lex Gorj, spune că a fost luată această decizie din cauza contextului actual al situaţiei economice: „Am hotărât să funcţionăm pentru că stăm rău cu încasările şi orice zi contează pentru noi. Au venit mai puţini oameni decât în altă zi pentru că ştiau de grevă, dar nu puteam să-i trimitem înapoi, mai ales că unii veniseră de departe. Până la urmă, azi a fost mai mult greva profesorilor şi noi am fost solidari cu ei”. Principalele revendicări ale funcţionarilor publici sunt modificarea legii salarizării şi negocierea grilelor de salarizare, renunţarea la acordarea concediului fără plată forţat şi găsirea de soluţii pentru eventualele disponibilizări. Ecaterina Ciocoiu crede că primele două revendicări se pot rezolva fără probleme şi că se pot găsi soluţii şi pentru evitarea disponibilizărilor: „Nu vrem să acceptăm sub nicio formă ideea disponibilizărilor. Cum să dea oamenii afară? Eventual, să nu mai facă alte angajări, pentru că salariile sunt şi aşa destul de mici”.

Zi liberă pentru elevi şi studenţi

Elevii gorjeni au ştiut de grevă, aşa că nu s-au mai obosit să meargă la şcoală, iar dacă totuşi s-au dus, au fost trimişi acasă sau supravegheaţi de dascăli. La grevă au luat parte 90% dintre profesorii gorjeni, care s-au prezentat la şcoală, fără a intra însă la ore. Au existat însă şi şcoli unde unii profesori au desfăşurat normal orele de curs, cum este cazul la Colegiul Naţional „Spiru Haret”, unde o parte din dascăli

şi-au desfăşurat programul normal. Vasile Mija, preşedintele FSLI Gorj, spune că profesorii de la şcolile din Urdari, Ioneşti şi Sămărineşti nu au semnat pentru grevă şi au ţinut toate orele de curs. În ceea ce-i priveşte pe studenţi, aceştia n-au prea dat pe la facultate, pentru că toate cadrele didactice de la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu au fost ieri în grevă generală.

Pensionarii gorjeni au trebuit să stea acasă dacă au avut ceva de rezolvat, pentru că reprezentanţii Casei de Pensii Gorj au pus lacătul pe uşă la ambele sedii din municipiul Târgu-Jiu. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la DMPS şi la ITM, unde s-a lucrat doar cu o treime din angajaţi.

Medicii scandau, bolnavii pe la uşă

Cadrele medicale care îşi desfăşoară activitatea la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj au protestat ieri pe holurile spitalelor. „Suntem în grevă pentru că nu mai putem suporta umilinţele la care suntem supuşi. Noi muncim cinstit şi suntem plătiţi în bătaie de joc. Noua grilă de salarizare ne situează la baza piramidei. Ne-am tocit coatele pe băncile şcolii, am muncit ani în acest sistem de sănătate şi acum suntem plătiţi în bătaie de joc. Nici sporuri nu mai avem, singurul care s-a păstrat a fost sporul de vechime. Intrăm în contact cu bolnavii şi suntem expuşi la tot felul de riscuri. Mai mult decât atât suntem puţini şi volumul de muncă este mare. Ăsta este sistemul sanitar. Aici s-a ajuns”, a declarat un medic.

Bolnavii au fost cei mai afectaţi de greva cadrelor medicale care încearcă în felul acesta să îşi obţină nişte drepturi în interesul lor fără să se gândească şi la pacienţi. Gorjenii care au venit ieri la Policlinica Spitalului Judeţean de Urgenţă au fost nevoiţi să facă cale întoarsă acasă, pentru că nu li s-a permis accesul în ambulatoriu.  Bolnavilor li s-a explicat că este grevă şi dacă au probleme de sănătate, care nu pot fi amânate până mâine, să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgenţe sau la Camera de Gardă. „Eu am venit să-mi iau reţete pentru medicamente că sunt diabetic şi făcui drumul degeaba. Nici măcar nu mă lăsară să intru. Mă întâmpinară de la uşă şi îmi spuseră că e grevă şi să revin mâine, asta înseamnă alt timp pierdut, alte drumuri, alţi bani. Eu îi cred că îşi apără drepturile, dar la sănătatea noastră nu se gândesc. Avem probleme grave de sănătate şi nu mai putem aştepta până a doua zi“, a spus o femeie supărată. (Alexandra Folcut)

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: