Grigore Sichitiu, un cireşar la 82 de ani

Cireşele au devenit o afacere profitabilă pentru localnicii din Rugi. În această perioadă, fiecare familie, cu mic cu mare, îşi petrece în livadă cea mai mare parte a zilei. La vârsta de 82 de ani, Grigore Sichitiu nu ezită să se urce în vârful cireşului şi să deguste fructele cele mai mari. El spune că a crescut împreună cu cireşii şi nu va renunţa la culesul lor decât atunci când nu-l vor mai ţine picioarele. Dacă vreţi să aflaţi care sunt satisfacţiile şi nemulţumirile pomicultorilor, urmăriţi sâmbătă, la Gorj Tv, emisiunea ,, Ora de agricultură,, începând cu ora 10.00.

  

Toţi locuitorii din Rugi scot bani frumoşi din vânzarea cireşelor. De cum intri în sat, pe marginea drumului te întâmpină coşurile şi lădiţele cu cireşe care de care mai frumoase. Fructele, în schimb nu se mai vând la kilogram ci sunt comercializate cu sutele de kilograme. În timp ce tinerii se ocupă cu vânzarea lor, bătrânii sunt cei care ştiu să le culeagă şi cunosc fiecare soi. Grigore Sichitiu este un gorjean în vârstă de 82 de ani, foarte priceput în această activitate. Până a ajunge să culeagă fructele, în fiecare primăvară are de lucru în livadă: plantează puieţi, taie crengile uscate, aplică tratamente şi altoieşte pomii. În ciuda vârstei înaintate, Grigore Sichitiu, nea Gore cum îl ştiu oamenii, se urcă în vârful cireşilor de cum se luminează de ziuă. „Am cules cireşe de când mă ştiu şi voi culege până oi muri. Nu mi-e frică să mă urc în pom, ba chiar simt o plăcere deosebită atunci când văd cireşele coapte. Nu ezit să le mănânc pe cele mai frumoase. Zilnic, mănânc aproximativ câte două kilograme de cireşe. Când obosesc mă dau jos şi mai beau câte o gură de bere. Nu am avut niciodată probleme cu stomacul. Mă simt foarte bine în livadă şi nu aş vinde-o pentru nimic în lume. Este o moştenire din părinţi şi o voi transmite şi copiilor mei. Ar fi păcat să renunţ la această activitate, fructele sunt sănătoase şi se fac bani frumoşi din vânzarea lor. Acum am o comandă de 100 de kilograme. Sper ca până se întunecă să le culeg împreună cu familia“,  a declarat Grigore Sichitiu.

NEMULŢUMIRE

Deşi sunt bucuroşi că în acest an cireşi au dat roade bogate, cireşarii sunt nemulţumiţi de faptul că nu există procesatori în zonă. Foarte mulţi comercianţi din Vâlcea şi Hunedoara profită de faptul că nu există concurenţă la Gorj şi cumpără cireşele cu preţuri derizorii. „Ia de la noi cu 3 lei kilogramul, iar pe pieţe se dau cu 5-6 lei. Dacă ar exista o piaţă de desfacere sau procesatori în zonă am duce-o mult mai bine“ a mai precizat Grigore Sichitiu.

Vizualizări: 210

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: