Grup nou la Turceni, în noua variantă a strategiei energetice

Cea mai recentă variantă a Strategiei energetice a României a fost pusă în dezbatere publică. O variantă mai scurtă decât precedenta și mai generală.

Strategia vorbește de un necesar de investiții în sistemul energetic de circa 750 de milioane de euro pe an. Cu privire la Complexul Energetic Oltenia, realizarea Grupului de 600 MW de la Rovinari este considerată strategică. Documentul recomandă ca, în cazul în care parteneriatul cu chinezii nu se concretizează, să există o soluție de rezervă. „Complexul Energetic Oltenia încearcă realizarea unui parteneriat cu un investitor străin pentru realizarea unui grup energetic pe lignit de cca. 600 MW cu parametri supracritici. Acesta este un proiect strategic pentru România și este necesară găsirea unei soluții de finanțare de rezervă (cu sprijinul statului) pentru situația în care parteneriatul public-privat aflat în proces de negociere nu se va materializa în acest an”, se arată în document.

În strategie se mai vorbește despe realizarea unui grup energetic nou de 400 MW la Turceni – parametrii ultrasupracritici. “Localizarea obiectivului s-a realizat ținându-se cont de faptul că acesta vizează amplasamentul deja existent. Considerăm necesară sublinierea faptului că grupul energetic nou de 400 MW de la Turceni cu parametri ultrasupracritici, respectiv bazat pe cele mai noi tehnologii la nivel european pentru emisiile poluante, va contribui la reducerea emisiilor de CO2 prin nivelul superior de eficiență energetică”, scrie în raportul de mediu.

De asemenea, în strategie se mai vorbește despre realizarea unui “grup energetic nou de 200 MW CCGT - Craiova II, pe gaz, cu funcționare flexibilă, inclusiv stocarea energetică în depozitul subteran Ghercești”. Nu se face referire la grupuri pe gaze la Ișalnița sau Turceni, despre care secretarul de stat din Ministerul Energiei, Doru Vișan, a vorbit în mai multe rânduri.

Vizualizări: 3,204

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: