Gunoaiele din Gorj care sufocă o comună vâlceană

Disperare maximă pentru locuitorii și autoritățile unei comune vâlcene situate nu departe de granița cu Gorjul, deși în privința autorităților cuvântul e un pic exagerat întrucât comuna Măldărești este condusă de un primar interimar, predecesorul său și cam toți angajații instituției fiind trimiși în judecată pentru fapte de corupție.

Edilul Dumitru Enescu, împreună cu localnicii, se plânge de munții de gunoaie care cresc în pădurea situată la limita cu orașul Horezu, o parte din mizeriile cărate acolo provenind din Gorj.
Primarul interimar spune că depozitul de gunoaie, administrat de o firmă din Horezu, are autorizație de funcționare până anul viitor, dar doar pentru o suprafață de circa 6000 de metri patrați. Acum depozitul se întinde pe multe hectare, iar pe un drum care, în acte cel puțin, aparține Primăriei Măldărești, administratorul firmei care are depozit a pus barieră cu lacăt, considerându-l proprietate privată. Primarul crede că, astfel, firma sa poate aduce aici fără să fie deranjată inclusiv resturi petroliere de la sonde din Gorj, lichidele poluante fiind deversate direct într-un pârâu ce traversează comuna.
„Ceea ce se întâmplă la acest depozit este incredibil pentru anul în care trăim. Firma aceasta pare să aibă propriile legi pentru că altfel nu-mi pot explica de ce autoritățile de la Vâlcea închid ochii la tot ce se întâmplă aici. Sunt aduse gunoaie de la Pitești încoace de la toate comunele de pe traseu și până în Gorj. Din Gorj cel puțin vin cisterne întregi cu reziduuri din alea de la sondele de petrol și totul e deversat în mijlocul munților de gunoaie. Lichidul se scurge apoi printre PET-uri și gunoaie și ajunge în pârâul din vecinătate și, astfel, e poluată o apă din care până anul trecut oamenii își adăpau vitele. Aici era izlaz și nu erau probleme. El avea 6000 mp, iar acum s-a întins cât a putut, a mai pus barieră și pe drumul de acces, care e al nostru, al Primăriei. Din păcate văd că nimeni nu-i face nimic. Noi ne-am dus cu acte la instanță ca să dovedim că aruncă gunoaie pe pământul nostru și nu ne-au luat judecătorii actele în considerare. Ce să mai credem și ce să mai facem?”, se întreabă, retoric, evident, primarul localității, disperat că nu are ce răspuns favorabil să le dea localnicilor care îl întreabă dacă face ceva pentru a stopa poluarea din zonă, de situația respectivă neinteresându-se până acum și vreo organizație de protecție a mediului, așa cum s-a întâmplat în cazul exploatării de cărbune din Gorj de la Runcurelu.

Vizualizări: 539

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: