Gutuia reduce glicemia şi ţine tensiunea sub control

Medicii nutriţionişti consideră gutuile drept o sursă semnificativă de zaharuri simple, uşor asimilabile de organism, elemente minerale şi vitamine. În plus, specialiştii adaugă că aceste fructe au un conţinut ridicat de substanţe pectice, cu rol important în reducerea colesterolului din organism. Mai mult, ele ajută la reducerea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare şi la eliminarea substanţelor toxice din organism. Experţii completează că un consum regulat de gutui îmbunătăţeşte digestia. Pentru că toamna s-a instalat deja, iar virozele respiratorii au început să afecteze din ce în ce mai multe persoane, specialiştii recomandă să mâncăm zilnic cel puţin două felii din acest fruct.

Nu doar că ne vor feri de răceli, dar previn anemia şi stimulează pofta de mâncare. În plus, nutriţioniştii spun că o gutuie pe zi consumată reduce orice inflamaţie a gâtului, afecţiune destul de frecventă în sezonul rece, iar seminţele macinate au un efect calmant extraordinar în caz de tuse sau bronşita. Medicii spun că 100 de grame de gutuie conţin carbohidraţi - 15,3 g; zahăr - 12,53 g; fibre - 1,9 g; grăsimi - 0,10 g; proteine - 0,4 g; apa - 83,8 g; vitamina A - 40 mg; vitamina B3 - 0,2 mg; vitamina B6 - 0,04 mg; vitamin B9 - 8 mg; vitamina C - 15,0 mg; calciu - 8 mg; fier - 0,7 mg; magneziu - 8 mg; fosfor -17 mg; potasiu - 197 mg; sodiu - 4 mg; iar valoare energetică este de 60 kcal.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: