Guvernul a publicat strategia de listare a 15% din CE Oltenia

Guvernul a publicat proiectul de hotărâre privind strategia de listare pe bursă a unui pachet de acţiuni de 15% din capitalul social al Complexului Energetic Oltenia (CEO). Potrivit notei de fundamentare postat pe site-ul Ministerului Economiei, prin vânzarea unui pachet de acţiuni se urmăreşte, printre altele, atragerea a circa 150 de milioane de euro necesare continuării în perioada 2013-2014 a unui program pentru susţinerea investiţilor de reabilitare, modernizare şi extindere a complexului.

Capitalul social al CE Oltenia este în prezent de circa 1,2 miliarde de lei. Cei mai mari acţionari, care deţin împreună peste 98% din acţiuni, sunt statul român prin Ministerul Economie (77,17%) şi Fondul Proprietatea (21,53%).

Investiţii de milioane de euro

Această listare la bursă este realizată în baza Scrisorii de Intenţie convenită de România cu FMI, în data de 12 septembrie 2012, argumentul fiind volumul mare de investiţii de care are nevoie CEO şi rolul critic pe care îl joacă acesta în securitatea energetică a României.  

Potrivit notei de fundamentare, "Obiectivele de investiţii importante din programul de investiţii al CE Oltenia pe perioada 2013-2018 au o valoare de circa 1,2 miliarde de euro şi vizează realizarea unui grup energetic nou de minimum 500 MW la Electrocentrale Rovinari, reabilitarea blocului energetic nr. 3 la Electrocentrale Turceni şi reabilitarea şi desulfurarea blocului energetic nr. 5 la Electrocentrale Rovinari. Societatea nu are asigurat întregul pachet de finanţare pentru realizarea proiectelor de investiţii menţionate, identificând un deficit de circa 396 de milioane de euro pentru finanţarea acestora, din care, într-o primă fază (2013-2014), societatea are nevoie de circa 150 de milioane de euro".

De fapt, pentru construirea grupului de la Rovinari, CEO va veni doar cu infrastructura, nu şi cu bani, şi va deţine doar 10% din această centrală ce va livra energie în străinătate. Mai mult, în urma vânzării pachetului de acţiuni prin intermediul bursei, CE Oltenia ar urma să-şi păstreze sau chiar să-şi majoreze segmentul de piaţă cu până la 33-35%, reiese dintr-o analiză realizată la nivelul companiei.

FP listează 3%

Practic, doar 12 procente din acţiunile CEO vor fi listate la bursă de Ministerul Economiei pentru că 3% provin din acţiunile deţinute de Fondul Proprietatea. Aşadar, în strategia de vânzare prin majorare a capitalului social prin aport de capital, CEO va oferi spre subscriere investitorilor un pachet de 12% din acţiuni din capitalul social existent anterior majorării capitalului social. De asemenea, Fondul Proprietatea va emite un pachet de acţiuni reprezentând 3,29% din capitalul social existent. Astfel, capitalul social al Societăţii se  majorează cu un pachet de acţiuni nou emise reprezentând 15,29% din capitalul social existent. 

În ceea ce priveşte impactul macroeconomic al listării de acţiuni CE Oltenia pe bursa de la Bucureşti, guvernul menţionează că măsura va duce la consolidarea pieţei de capital prin stimularea interesului investitorilor străini.

„Nu ne facem încă griji pentru privatizare atâta timp cât avem promisiunea că va fi doar 15%“

Marin Condescu, lider sindicat

VÂNZARE

De asemenea, Scrisoarea de Intenţie din 12 septembrie 2012 prevede şi vânzarea a încă 50% din acţiunile statului unui investitor strategic, însă Guvernul a declarat că s-a renunţat la această idee. Deocamdată!

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: