Guvernul alocă 200 de milioane de euro pentru „Prima Casă”

Programul Prima Casă ar putea continua și în 2013, iar statul va aloca pe lângă sumele care vor rămâne din acest an alți 200 milioane de euro care să ajungă până la jumătatea anului viitor, se arată într-un proiect de act normativ.

”Pentru anul 2013, se alocă un plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 200 milioane euro”, se arată în proiectul de hotărâre.

De asemenea, în nota de fundamentare se menționează că ”pentru a se asigura continuarea programului Prima casă în condiţii optime şi în prima parte a anului 2013, fără a se crea panică în rândul beneficiarilor care doresc achiziţionarea unei locuinţe şi care nu pot finaliza acest proces până la finele anului 2012, propunem ca în anul 2013 să se poată emite garanții potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, cu încadrarea în limita diferenței rămase neutilizate din plafonul alocat pentru anul 2012”.

Potrivit notei de fundamentare, suma reprezentând diferență rămasă neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2012 se va publica pe site-ul FNGCIMM şi Ministerului Finanţelor Publice până la data de 15 ianuarie 2013. De asemenea pentru anul 2013, se propune alocarea unui plafon suplimentar al garanţiilor care pot fi emise, de 200 milioane euro, care să permită continuarea programului până la cel puţin mijlocul anului 2013, în condiţiile actuale.

Tot în nota de fundamentare se menționează că prin aprobarea reglementărilor în forma propusă, finanţatorii vor putea beneficia de alocarea plafonului imediat după ce au epuizat plafoanele anterioare, evitându-se astfel ”instalarea panicii” provocate de oprirea creditării persoanelor fizice care au întreprins demersuri şi au efectuat cheltuieli pentru a intra în program, respectiv au semnat antecontracte de vânzare cu termene stricte de perfectare a contractelor de vânzare-cumpărare.

Vizualizări: 69

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: