Guvernul taie banii de navetă. Mii de elevi ar putea abandona şcoala!

Un proiect al Guvernului USL susţine plafonarea sumelor acordate pentru naveta elevilor de acasă la şcoală. Măsura vine în condiţiile în care Guvernul nu a acordat de mai bine de jumătate de an banii pentru navetă. Un caz de acest fel este la Negomir, unde elevii ar putea abandona cursurile deoarece părinţii nu au bani să susţină transportul. În judeţul Gorj, aproape 2000 de elevi fac naveta la şcoală.

Guvernul ia o nouă măsură de reducere a cheltuielilor, afectaţi fiind de această dată elevii, dar mai ales buzunarele, oricum goale, ale părinţilor. Un proiect de ordonanţă promovat de Ministerul de Finanţe plafonează sumele acordate pentru navetă. Potrivit proiectului, pentru o distanţă de 3 kilometri elevii vor primi maxim 26 de lei pe lună. Pentru distanţele ce depăşesc 3 kilometri, până la limita de 50 de kilometri, suma de 26 de lei se suplimentează cu 2 lei pentru fiecare kilometru. Practic, pentru 50 de kilometri se vor acorda maxim 120 de lei lunar.

Favorizează abandonul şcolar

Nota de fundamentare a proiectului vorbeşte despre asigurarea condiţiilor elevilor pentru a merge la şcoală, dar în condiţiile în care sumele sunt mai mici, iar deconturile nu se fac la timp Guvernul favorizează mai degrabă abandonul şcolar. Pe de altă parte vine în contradicţie cu Legea Educaţiei Naţionale. Alineatul 3 din articolul 84 spune că: „Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi in localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului si Sportului, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe baza de abonament, in limita a 50 kilometri, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau in gazdă“. 

Cel mai cunoscut exemplu este al elevilor din Negomir, care au suportat din buzunarul lor transportul la liceul din Rovinari. Părinţii nu mai au de unde să le dea bani pentru a-i putea trimite la şcoală chiar dacă au făcut şi împrumuturi pentru a plăti abonamentele. Acestea nu au fost decontate de liceu încă din luna septembrie. Lunar un copil din Negomir plăteşte 170 de lei pentru a merge la liceul din Rovinari.

SITUAŢIE

În ţară, 2000 de elevi din Covasna au făcut grevă japoneză pentru că nu li s-a decontat transportul. La Harghita, 5000 de elevi nu au mai primit banii de navetă de cinci luni, iar la Vaslui şi Bacău erau afectaţi de aceste întârzieri 13.000 de elevi. Ministerul Educaţiei Naţionale a comunicat faptul că valoarea biletelor elevilor au crescut de 6 ori în 18 luni, costurile crescând nejustificat.

1.946 de elevi gorjeni fac naveta la şcoală

170.000 de elevi fac naveta, la nivelul întregii ţări

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: