Guvernul Victor Ponta, dispus să privatizeze majoritar CE Oltenia

Privatizarea majoritară a Complexului Energetic Oltenia (CE Oltenia) este din nou în fruntea listei promisiunilor Guvernului Victor Ponta. În scrisoarea trimisă de Guvernul Ponta către Fondul Monetar Internațional (FMI), în data de 10 iunie, neprivatizarea majoritară a complexului energetic este trecută la sarcini neîndeplinite. Dar, așa cum se mai arată în scrisoarea către FMI, Guvernul afirmă că ia în calcul să îşi "reevalueze paşii" în cazul CE Oltenia.

 „Având în vedere investiţiile de mari proporţii de care are nevoie complexul Oltenia, vom reevalua paşii viitori referitori la sporirea implicării sectorului privat prin parteneriate mixte sau prin privatizarea majoritară către un investitor strategic", se arată în documentul trimis de guvernul Ponta Fondului Monetar Internaţional săptămâna trecută.

Ponta, dispus să vândă CEO

La începutul anului, Ponta a spus că nu se pune problema privatizării majoritare la CE Oltenia, pentru că este o companie pe profit. După câteva luni de management privat marca PSD, complexul este în situaţie critică. Guvernul Ponta a reevaluat situaţia şi readuce în prim plan privatizarea majoritară a CE Oltenia. Mai mult, guvernul îşi face autocritica, pentru că nu a găsit deja consultantul care să se ocupe de privatizarea majoritară, aşa cum promisese în scrisoarea precedentă către FMI. “Nu am îndeplinit criteriul structural privind semnarea unui contract cu un consultant de tranzacţie pentru privatizarea majoritară a complexului Oltenia. Am semnat ulterior, în luna mai 2013, un contract cu un consultant de tranzacţie pentru oferta publică iniţială de 15% din capitalul social al complexului Oltenia”, se arată în scrisoarea către FMI din 10 iunie 2013.

În plus, Ponta recunoaște că acest complex joacă un rol esențial în securitatea națională, dar chiar și ala vrea să-l vândă."Noul complex energetic Oltenia joacă un rol esenţial în securitatea energetică a României. Am semnat un contract cu un consultant de tranzacţie la lunii mai 2013 (acţiune prealabilă) pentru o IPO (ofertă publică primară-n.r.) de 15 procente din capitalul social până la finele lunii octombrie 2013.Având în vedere investiţiile de mari proporţii de care are nevoie complexul Oltenia, vom reevalua paşii viitori referitori la sporirea implicării sectorului privat prin parteneriate mixte sau prin privatizarea majoritară către un investitor strategic", se arată în document.

Ciurel pregătește CE Oltenia de vânzare

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat pe 31 mai 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Craiova,  Rovinari şi Turceni cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Văzută ca o societate strategică pentru siguranța energetică a țării, deciziile în ceea ce privește CE Oltenia au fost dintre cele mai neinspirate și în contradicție cu interesele naționale. În fruntea companiei a fost selectat un manager politic căruia i s-au dat atribuţii de manager privat, la care s-au adăugat neînțelegerile cu instituțiile de reglementare în energie și promovarea investițiilor în energie verde, ajungându-se la oprirea grupurilor energetice, așa cum s-a mai întâmplat acum 15 ani, la conflicte deschise cu sindicatele din sistem, lipsa contractelor bilaterale, protest cu 3000 de mineri în stradă, reduceri ilegale ale salariilor și scurtarea programului de lucru.

Insistența instituțiilor statului de a pune lacătul pe CE Oltenia și un management defectuos au dus la livrări foarte mici de energie. Spre exemplu, în acest week-end, CE Oltenia a scăzut sub 500 de MWh, cantitate ce este prevăzută într-o hotărâre de Guvern dată acum două luni, dar care nu este pusă în aplicare nici acum. Ieri, în jurul orei 11.00, Complexul Energetic Oltenia producea cu numai un grup energetic de la Turceni, în timp ce termocentralele Rovinari, Craiova şi Işalniţa erau oprite. Practic, CEO livra puțin peste 200 de MWh. La scurt timp a fost pornit un alt grup de la Rovinari, însă cantitatea livrată era tot sub 500 de MWh.  

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: