Habitu, apărat în instanţă de Clement Mocanu

Procesul în care este judecat Aristică Doru Şerban, Habitu cum mai este cunoscut în oraş, a continuat ieri cu audierea unor importanţi martori, printre cei care au depus mărturie numărându-se denunţătorul lui Nicolae Mischie la DNA, Clement Mocanu, dar şi omul de afaceri Ion Arjoca, ambii dând declaraţii favorabile cămătarului aflat în boxa acuzaţilor. Ambii au fost de părere că după gratii ar trebui să stea denunţătorul lui Habitu, adică Dan Floarea, dar, deocamdată, Şerban este cel împotriva căruia sunt formulate nu mai puţin de cinci capete de acuzare.

Importanţi şi cunoscuţi oameni de afaceri din oraş au calitatea de martor în dosarul lui Habitu, ieri venindu-i rândul şi lui Clement Mocanu să se prezinte în faţa judecătorului pentru a vorbi despre banii împrumutaţi de la cămătar. Cel care l-a denunţat în 2004 pe Nicolae Mischie la DNA pentru că i-a renovat trei case a povestit ieri că şi lui Aristică Doru Şerban tot el i-a făcut casa, pe vremea când firma sa, ARC SA, reprezenta un nume pe piaţa construcţiilor. Chiar şi denunţătorul lui Habitu, afaceristul Dan Radu Floarea, are o casă construită de Mocanu, patronul de la fostul ARC, devenit, între timp, asociat al lui Irinel Columbeanu, precizând că în privinţa lui Floarea a fost mult mai prudent. El a avut cuvinte de laudă pentru Habitu, pe care l-a descris ca fiind un client corect, care a plătit la timp şi fără probleme, în timp ce despre Floarea a declarat că „plănuise încă de la început să mă escrocheze şi mă feream de el pentru că umbla cu lucruri necurate şi auzisem că făcuse puşcărie pe vremea lui Ceauşescu pentru escrocherii”.

Clement Mocanu nu a avut nicio reţinere în a recunoaşte că a împrumutat bani de la Habitu, dar spune că i-a luat fără camătă, chiar şi când a fost vorba de 3 miliarde de lei vechi, împrumutaţi în decembrie 2005 şi restituiţi în ianuarie 2006. „Aveam 800 de angajaţi, veneau sărbătorile şi nu îmi primisem banii pentru lucrări. Plecau oamenii acasă de Crăciun fără nici un ban şi, pentru că rămăsesem în relaţii bune cu domnul Şerban, am mers la dumnealui şi am împrumutat. Nu mi-a cerut nicio dobândă, ci doar să suport comisioanele bancare pentru că urma să scoată banii de la bancă. Am avut de plată 17 milioane de lei vechi, în rest nimic altceva în plus”, a declarat Mocanu. Acesta a fost întrebat şi dacă ştie de ameninţări pe care i le-ar fi adresat Habitu lui Floarea, prin cele declarate Mocanu luându-i partea inculpatului. „Din ce ştiu eu, Dan Floarea i-a spus inculpatului că va avea probleme cu legea. Zicea că e pe mână cu Poliţia şi Parchetul şi nimeni n-o să-i facă lui dosar penal”, a precizat Mocanu, care a menţionat şi că Habitu, cunoscut practicant al jocurilor de noroc, mergea până la Monte Carlo pentru a-şi încerca norocul. „M-a invitat şi pe mine, că zicea că poate îi fac casa gratis, dar nu m-am dus”, a amintit acesta.

Sprijin şi de la Arjoca, amintiri de la barbutul cu Piţurcă

Şi omul de afaceri Ion Arjoca a fost audiat ieri ca martor, acesta recunoscând că se ştie cu Habitu de o viaţă. La începutul toamnei Arjoca a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la CSM împotriva procurorului Emil Moţa şi a şefului IPJ Gorj, Viorel Caragea, pe care i-a acuzat că ar fi făcut presiuni asupra lui, lucru pe care l-a reamintit şi ieri în faţa judecătorului de caz, precizând că cei doi ar trebui să fie în boxa acuzaţilor, în locul prietenului său. El a menţionat că nu ştie nimic de dobânzile de care este acuzat Aristică Doru Şerban că le-ar fi cerut la împrumuturile date diferiţilor oameni de afaceri din oraş. Cei doi mai jucau împreună câte un remi, dar nu şi barbut, Arjoca amintind că de la scandalul cu Victor Piţurcă, dinainte de 1989, ar fi stat departe de aşa ceva, în timpul partidelor de relaxare de remi el nediscutând cu Habitu despre dobânzile percepute la credite. „Nu ştiu nimic de dobânzi şi consider că dădea banii cu împrumut în baza relaţiilor de prietenie şi de afaceri pe care le avea cu Floarea. Cu inculpatul mă ştiu din copilărie, dar afaceri nu am făcut împreună decât foarte rar. Acum 15 ani, cred, am luat pungi de la el pentru cadourile de iarnă. Am cumpărat vreo 5-6000 de pungi pentru tot atâtea pachete”, a menţionat Arjoca, nu înainte de a mai spune, pe finalul pledoariei sale că în locul lui Habitu ar trebui să se afle Moţa şi Caragea.

Oamenii lui Bârcină, la audieri şi ei

Un fost şef de la firmele afaceristului rom Ion Bârcină a fost audiat ieri în acelaşi proces, acesta oferind amănunte despre un proiect la finalul căruia la marginea Craiovei urmau să fie ridicate 25 de vile. Pentru asta Bârcină a luat 800.000 de lei vechi de la Habitu, fostul său director apreciind că banii ar fi fost împrumutaţi cu camătă pe considerentul că „nimeni nu-ţi dă atâţia bani degeaba”.

Firma implicată în povestea imobiliară este Power Plus SRL, cea pentru care, toamna aceasta, Bârcină a şi fost trimis în judecată de DNA pe motiv că a dat şpăgi de peste o jumătate de milion de euro şi 400.000 de lei unui fost şef al ANRE pentru a obţine contracte în energie, la sfârşitul săptămânii trecute afaceristul rom fiind prezent la lansarea la Târgu Jiu a candidaturii premierului Victor Ponta.

Vizualizări: 215

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: