„Hackerul - marmotă” de la CE Turceni, închisoare cu suspendare

Fostul şef al compartimentului IT din cadrul Complexului Energetic Turceni, Marian Enache, şi-a aflat ieri sentinţa în dosarul în care a fost acuzat de DIICOT că a spart poşta electronică din calculatoarele şefilor şi colegilor săi, o parte din informaţii fiind publicate ulterior în presa de la Târgu Jiu. Bărbatul nu va face puşcărie, dar nici nu a scăpat de închisoare, primind o sentinţă care este cu suspendare.

Tribunalul Gorj a decis ca Enache să fie condamnat la doi ani de puşcărie, dar să nu intre după gratii, lucru pe care, la ultimul termen din proces, l-au solicitat şi procurorii DIICOT, cei care au instrumentat dosarul. Fostul şef al compartimentului IT va rămâne liber pentru că pedeapsa i-a fost înlocuită cu un termen de încercare de patru ani, timp în care este suspendată executarea sentinţei. Verdictul de acum nu este unul definitiv, Enache anunţând că are de gând să-l conteste şi să facă apel, magistraţii obligându-l şi să achite 1500 de lei cheltuieli de judecată, în condiţiile în care are contractul de muncă suspendat la CE Turceni şi, în condiţiile actuale, nici nu va mai lucra pe acolo prea curând.

Povestea „marmotei”

Enache a ajuns în postura de acum după ce fostul director general Octavian Graure a cerut o anchetă a DIICOT, după ce a văzut că în presă apar informaţii din calculatorul său sau ale altor angajaţi ai unităţii. Un specialist în calculatoare al CE Turceni, Alin Popescu, supărat că i-a apărut numele în dreptul unei prime mult prea mari faţă de cea încasată în realitate, a făcut „săpături” şi a aflat de unde au plecat informaţiile. Acesta avea grijă de calculatorul lui Ion Răuţ, fost şef la resurse umane, şi astfel a aflat că în mailul acestuia ajungeau informaţii de la o adresă cu numele „lp_marmota”, identificată ulterior ca fiind a lui Enache.

Răuţ a fost audiat şi el la proces, ocazie a declarat că nu se prea pricepe la calculatoare şi că cei de la IT se ocupau de lucrurile acestea. Mai mult, el a menţionat că primeşte într-un an cam 7000 de e-mailuri, din care doar jumătate sunt citite, fiind foarte posibil ca unele să fi ajuns ulterior şi la jurnalişti care le-au făcut publice. Acum Răuţ spune că nu prea vrea să comenteze situaţia lui Enache întrucât sentinţa nu este definitivă. El aşteaptă mai întâi motivarea instanţei şi de abia apoi îşi va da cu părerea despre verdictul primit de „marmotă”.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: