Hackerul Marmotă de la Turceni, la re-rejudecată

Pare greu de crezut, dar după trei ani de procese în care un şef de compartiment IT din fostul Complex Energetic Turceni este acuzat că a spart poşta electronică a şefilor săi, instanţele de judecată nu au reuşit nici până acum să dea un verdict final. Marian Enache, cunoscut ca „hackerul Marmotă”, după ID-ul pe care şi-l rezervase adresei sale de e-mail pe care coresponda cu Ion Răuţ, fost şef de resurse umane la Turceni şi actual şef de resurse umane de CE Oltenia, a ajuns în faza în care dosarul său se re-rejudecă.

La fiecare rejudecare Enache a scăpat cu o pedeapsă mai mică şi, pe acest principiu, s-ar putea ca la finalul procesului să fie chiar achitat pentru acuzaţiile care l-au costat ani de procese. Iniţial Tribunalul Gorj l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, dar sentinţa a fost contestată, iar Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea cazului la Judecătoria Târgu Jiu, de această dată, unde, la sfârşitul lui 2012, instanţa a decis ca inculpatul să fie condamnat la un an de închisoare, executarea pedepsei fiind suspendată pe o perioadă de încercare de trei ani.

Şi sentinţa aceasta a fost contestată şi, în primăvară, Curtea de Apel Craiova a decis o nouă re-rejudecare a dosarului, aşa încât, acum, magistraţii de la Judecătoria Târgu Jiu sunt puşi din nou în postura de a da un verdict în această poveste. Nici sentinţa aceasta nu va fi definitivă, dar, cel mai probabil, o a treia re-rejudecare nu va mai fi dispusă în Bănie. Anul trecut magistraţii îl obligaseră pe Enache la plata a 1600 de lei cheltuieli judiciare, cu 100 de lei mai mult decât stabilise Tribunalul Gorj la prima sentinţă.

Reamintim că Enache a ajuns în postura de acum după ce fostul director general al fostului CE Turceni, Octavian Graure a cerut o anchetă a DIICOT, după ce a văzut că în presă apar informaţii din calculatorul său sau ale altor angajaţi ai unităţii. Un specialist în calculatoare al CE Turceni, Alin Popescu, supărat că i-a apărut în ziar numele în dreptul unei prime mult prea mari faţă de cea încasată în realitate, a făcut „săpături” şi a aflat de unde au plecat informaţiile. Acesta avea grijă de calculatorul lui Ion Răuţ, fost şef la resurse umane, şi astfel a aflat că în e-mailul acestuia ajungeau informaţii de la o adresă cu numele „lp_marmota”, identificată ulterior de procurorii DIICOT ca fiind a lui Enache.

Răuţ a fost audiat şi el la procesul de la Tribunalul Gorj, în perioada în care era „fost director de resurse umane”, ocazie a declarat că nu se prea pricepe la calculatoare şi că cei de la IT se ocupau de lucrurile acestea. Mai mult, el a menţionat că primeşte într-un an cam 7000 de e-mailuri, din care doar jumătate sunt citite, fiind foarte posibil ca unele să fi ajuns ulterior şi la jurnalişti care le-au făcut publice.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: