Handicapul taie şansele de angajare gorjenilor

Sute de persoane cu handicap din Gorj aşteaptă să fie încadrate în muncă numai că acestea sunt ocolite de angajatori. Chiar dacă legea îi obligă să angajeze sau să plătească la stat jumătate din salariul minim pe economie pentru acest refuz, unele dintre firme nu fac nici una nici alta. Răspunsul angajatorilor este inadmisibil: nu pot folosi astfel de persoane. Pe de altă parte, cele 500 de persoane cu dizabilităţi îşi fac treaba, poate mai bine decât cei care sunt sănătoşi.

Orice companie sau instituţie publică cu peste 50 de salariaţi trebuie să angajeze persoane cu handicap, în caz contrar, firma are obligaţia să plătească câte 300 de lei statului, bani care ajung sub formă de indemnizaţii la persoanele în cauză. În judeţul Gorj, din totalul de 10.000 de persoane cu handicap doar 500 au un loc de muncă. „Din cei 16 salariaţi ai Complexului Cărbuneşti, jumătate sunt persoane cu handicap mental grad accentuat. Ei lucrează în secţii precum croitorie, carmangerie, brutărie şi fac treaba poate că mai bine ca cei sănătoşi”, spune Klara Şerbănoaica, director Direcţia Persoanelor cu Handicap Gorj.

Mari companii, pe lista datornicilor

Direcţia Finanţelor Publice Gorj are de recuperat zeci de miliarde de lei vechi de la cei care au refuzat să angajeze persoane cu handicap. „Majoritatea angajatorilor preferă să cotizeze decât să încadreze în muncă persoane cu handicap, aceştia uită însă să vireze banii către Direcţia Finanţelor Publice Gorj. Cei mai mari astfel de datornici sunt UM Sadu, care are de plătit aproape 2 milioane de lei, Mirfo Trading cu o datorie de 550.000 de lei, urmează cu o datorie de peste 200.000 de lei Grimex, Citex şi Uzina de reparaţii Motru, acestea din urmă au intrat însă în faliment”, precizează Adriana Vârlan, reprezentant DGFP Gorj.

„Nu sunt locuri de muncă pentru astfel de persoane“

Directorul Uzinei Mecanice Sadu, care ocupă locul întâi în topul marilor datornici către Direcţia Finanţelor Publice Gorj în ceea ce priveşte plata a 50% din salariu minim pe economie către stat pentru refuzul de a angaja persoanele cu handicap spune că nu are locuri de muncă. Mai mult decât atât, la prima problemă de sănătate, angajaţii sunt invitaţi să lucreze în altă parte. „Nu-mi permit să angajez persoane cu handicap, nu sunt locuri de muncă pentru astfel de persoane, ba din contră dacă un angajat suferă un accident sau se îmbolnăveşte îi caut un alt loc de muncă. Vom încerca să achităm datoria către direcţia Finanţelor Publice dar în perioada asta nu prea sunt bani, deci e posibil să mai întârziem“, precizează Gheorghe Boianu, director UM Sadu.

„Ne facem treaba ca toţi ceilalţi“

Daniel Mircea este unul dintre cele aproape 500 de persoane cu handicap  din judeţ care au un reuşit să se angajeze. Absolvent al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, bolnav de hemofilie s-a angajat imediat după ce a obţinut diploma de studii superioare. El este de cinci ani inspector în cadrul Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu Jiu. „Am dat concurs pentru a ocupa acest post şi am fost extrem de bucuros când am aflat rezultatul întrucât persoanele cu dizabilităţi sunt ocolite de către angajatori. Nu e simplu pentru mine pentru că sunt zile în care merg le serviciu cu picioarele umflate dar asta e, ne facem treaba ca toţi ceilalţi“, spune acesta.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: