Hanu a hotărât : motrenii vor primi cel mai mic ajutor de încălzire

Deşi şedinţa de Consiliu Local va avea loc de abia joi, 29 noiembrie, primarul Hanu a hotărât deja cuantumul ajutorului pentru încălzire care va fi acordat motrenilor din banii primăriei. Altfel spus, Hanu a tras toate sforile, ignorând legea ca de obicei, pentru ca localnicilor să nu le fie acordat nici un leu în plus faţă de minimul pe care îl prevede OUG 70/2011.

La finele lunii octombrie, cotidianul Pandurul făcea cunoscut faptul că, deşi legea permite primăriilor cu venituri mari, cum este cazul primăriei Motru, acordarea într-un cuantum mai mare a ajutorului pentru încălzire, edilul motrean nici nu vrea să audă de aşa ceva. Ordonanţa prevede ca, pe lângă ajutorul acordat din bugetul statului, în cazul sistemelor de încălzire centralizată, primăria să mai acorde un ajutor, până într-un procent maximal, în funcţie de venitul net mediu lunar pe membru de familie şi în funcţie de fondurile existente în contul primăriei. Pentru că exista posibilitatea ca unii dintre primari să nu acorde deloc acest ajutor motivând că nu au bani, legiuitorul a specificat cu titlu de obligaţie pentru primării acordarea a minim 10% din cuatumurile maxime prevăzute în ordonanţă.

Fiecare familie pierde 100 de lei pe lună

În acest caz se încadrează şi primarul Dorin Hanu. Obligat de lege să acorde măcar acest minim de 10 procente şi speriat de insistenţele contrare ale consilierilor locali de altă culoare politică decât cei ai PSD, edilul a făcut toate aranjamentele în comisiile de specialitate premergătoare şedinţei de la sfârşitul lui noiembrie pentru ca proiectul de hotărâre iniţiat de către consilierii PDL nu numai să nu fie aprobat, ci nici măcar să nu intre pe ordinea de zi!  Propunerile „adverse” lui Hanu prevedeau acordarea acestui ajutor într-un cuantum mai mare decât minimul, mergând până la cota maximă pentru cei cu venituri foarte mici.

Astfel, deşi înregistrate în 25 octombrie 2012, cerinţele consilierilor PDL au fost ignorate de primar în favoarea unui alt proiect de hotărâre, consemnat în registrul de intrări sub semnătura consilierului Mihăilă Virgil în 16 noiembrie 2012. Proiectul este absolut identic cu cel iniţiat de Dorin Hanu în luna octombrie - picat în Consiliul Local din cauza lipsei de la şedinţă a unui consilier PSD – şi prevede acordarea a nimic mai mult decât minimul prevăzut de lege ca ajutor de încălzire locuitorilor din Motru. „Hanu a refuzat să aplice legea şi să pună şi propunerile noastre pe ordinea de zi de teamă că vreunul dintre consilierii PSD se vor gândi şi la oameni şi poate-şi vor trăda şeful aprobând un ajutor mai mare. Aşa, dacă nu ai pe ordinea de zi altă propunere, nu poţi vota decât ce vrea primarul! Aşa a fost şi în iarna trecută, dar măcar atunci au votat împotriva propunerii noastre de a majora ajutorul, deci măcar a fost pusă pe ordinea de zi”, spun consilierii PDL. Drept exemplu pentru cât pierde un localnic în acest caz am considerat o sumă aflată la un nivel mediu în lege: dacă primarul lua în calcul propunerile celorlalţi consilieri, o familie care are un venit net mediu lunar pe membru de 425 lei ar fi putut primi 170 lei lunar ajutor din partea primăriei pentru lunile de iarnă; în baza propunerilor lui Hanu, aceeaşi familie primeşte de la primărie doar 42,5 lei pe lună.

Primăria Motru are bani, dar nu pentru încălzire...

Nimic mai just, dacă primăria Motru ar fi fost una fără posibilităţi financiare! Însă, „de-a valma în plină campanie electorală, primarul aprobă cheltuieli fără număr pentru orice acţiuni menite să aducă pe banii publici voturi în plus candidatei sale, doctoriţa ginecolog Khraibani” -  spun consilierii PDL de la Motru - acţiuni împotriva cărora tot ei susţin că „nu ar avea nimic împotrivă dacă sumele destinate acestora nu ar limita banii pe care primăria ar trebui să-i dea oamenilor pentru ajutoare de încălzire sau să-i folosească pentru proiectele începute şi nefinalizate din oraş şi localităţile componente.”

Printre aceste cheltuieli, consilierii le-au enumerat pe cele ocazionate de festivităţile prilejuite de unele „aniversări” care-şi aveau aniversarea în cu totul alte luni, dar au fost trecute în luna de campanie: cei 50 de ani de la înfiinţarea CS Motru, împliniţi în septembrie, sau cei 50 de ani de la deschiderea minei Lupoaia, serbaţi la începutul lui decembrie, deşi aniversarea a fost în luna august, sau  acordarea pentru prima dată a vestitului ciolan cu fasole de 1 Decembrie, cu un preţ de numai puţin 15 lei porţia (o masă cu două feluri şi desert la cantine sau linii cu autoservire costa în jurul a 18 lei!), alocarea a 430 milioane lei vechi pentru sărbători şi a 600 milioane lei vechi pentru 1200 pachete alimentare, de fiecare dată cu aceiaşi destinatari. În plus, „a fost mărit cu 160.000 lei noi plafonul la cheltuielile cu personalul din spitalul Motru”.

Deci, primăria Motru are resurse financiare, dar nu pentru toţi motrenii, chiar dacă câteva sute dintre ei au fost daţi în judecată de către UATAA, aflată tot în administrarea primăriei, pentru imposibilitatea plăţii facturilor la încălzire!

Vizualizări: 208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: