Hanu propune ajutor de încălzire de zece ori mai mic decât permite legea

În şedinţa Consiliului Local Motru, de la finele săptămânii trecute, primarul Dorin Hanu şi consilierii USL au propus drept ajutor de încălzire pentru locuitorii oraşului Motru cel mai mic procent prevăzut de lege în acest sens. Conform OUG 70/2011, privind măsurile de protecţie socială în sezonul rece, primăria poate să acorde localnicilor de zece ori mai mult decât a propus Hanu.

Ordonanţa de Urgenţă prevede la art. 8(6) cotele până la care bugetul local poate subvenţiona facturile la încăzire ale comunităţii. Deşi locuitorii din Motru au ajuns să fie daţi în judecată de către uzina care le asigură agentul termic din cauza datoriilor din ce în ce mai mari, primarul Motrului nu vrea sub nici o formă să uzeze de legea care-i permite să crească cuantumul acordat din bugetul local motrenilor, preferând să-i poarte pe oameni în instanţă pentru recuperarea restanţelor. UATAA se află chiar în administrarea primăriei, iar ajutorul acordat la cotele maxime prevăzute de lege ar fi în egală măsură un ajutor motrenilor, dar şi uzinei.

Deşi toţi consilierii USL prezenţi au votat pentru aplicarea propunerii lui Hanu privind subvenţia pe Gcal, aceasta a fost respinsă, deoarece un consilier USL a lipsit, iar cei ai PD-L şi PP-DD au votat împotrivă, având un număr de voturi egale pro şi contra, nouă. Primarul Dorin Hanu o va supune din nou votului în următoarea şedinţă de Consiliu Local, propunerea sa având şanse să treacă dacă vor fi prezenţi toţi consilierii USL.

Gratuităţi preferenţiale la plata utilităţilor

Deşi cu acelaşi venit pe membru de familie, la Motru doar anumite persoane beneficiază de gratuitate totală la plata utilităţilor. Este vorba despre locatarii căminelor C3 şi C7, care, deşi nu locuiesc într-un paradis, pot spune că se află într-un paradis fiscal, fiind scutiţi integral de achitarea încălzirii, a apei potabile, a canalului.

Cu ceva timp înaintea şedinţei Consiliului Local, la comisia de specialitate, a fost depusă şi o altă propunere care vizează majorarea ajutorului de încălzire pentru toţi locuitorii Motrului, de această dată de către consilierii PD-L. “Nu e primul an în care cerem majorarea ajutorului atât cât permite legea”, a precizat consiliera PD-L Elena Vintilescu. „Consilierii domnului Hanu fiind majoritari şi votând cu toţii împotrivă, propunerea noastră nu s-a aprobat niciodată. Însă acum, având în vedere perioada de criză şi faptul că prin hotărâri anterioare Primăria Motru a oferit gratuitate totală la plata utilităţilor doar pentru locatarii din locuinţele sociale, cu un prag financiar de 600 lei/persoană, un prag de venit care se regăseşte la peste jumătate din populaţia Motrului, am considerat că majorarea ajutoarelor lunare pentru iarnă la valorile maximale prevăzute de lege nu va fi din nou respinsă”, a spus Elena Vintinescu.

PD-L va cere vot public

Propunerea PDL nu a fost nici măcar supusă votului de către Dorin Hanu.  Consilierii PDL insistă ca primarul să ia în calcul a majorarea ajutorului de încălzire care vine de la bugetul local către motreni: ”Până la urmă, în bugetul primăriei sunt tot banii noştri – spune Valentin Fotescu, un alt consilier PDL, iar primăria dovedeşte că nu e deficitară financiar când e vorba chefuri, fântâni arteziene care costă miliarde de lei, premii peste premii la tot felul de festivaluri, sensuri giratorii care nu-şi au rostul, cum e cel de la Policlinică, pachete electorale de sărbători, care sunt mai multe şi mai costisitoare decât chiar cele alocate de Primăria Tg.Jiu, ca să nu mai vorbim de felicitările şi pliantele full color, întotdeauna cu poza primarului, pe care motrenii le-ar pune-n grindă dacă ar şti cât costă! Şi atunci de ce nu şi bani pentru încălzire atât cât permite legea?”

Dacă Hanu va continua să le ignore propunerea, consilierii PDL au hotărât să ceară ca majorarea cuantumului ajutorului de încălzire de la bugetul local să fie supusă votului public.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: