Hidroelectrica dă spaniolilor hidrocentralele de pe Jiu

Un concern de firme din Spania s-a arătat interesat de microhidrocentralele de pe Jiu, dar şi de implementarea unei tehnologii de valorificare a deşeurilor în proporţie de 100%. Spaniolii spun că vor să continue lucrările de amenajare a microhidrocentralelor, lucrări pe care Hidroelectrica nu le poate finaliza din cauza lipsei banilor. De asemenea, vor să înfiinţeze 5 fabrici care să transforme deşeurile în energie electrică şi motorină sintetică compatibilă cu motoarele Diesel.

Reprezentanţii ASEMES Group Consulting, un concern de firme din Spania, s-au întâlnit ieri la Târgu Jiu cu reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai Prefecturii Gorj. Ei au propus şefilor judeţului implementarea unui proiect prin care deşeurile vor fi valorificate în proporţie de 100%. Spaniolii intenţionează să construiască fabricii de valorificare a deşeurilor la Bumbeşti Jiu, Motru, Turceni, Târgu Cărbuneşti şi Rovinari. „Vrem să proiectăm instalaţii de tratament al reziduurilor cu tehnologii de ultimă generaţie prin intermediul cărora să obţinem o valorificare de 100% a deşeurilor. Acestea vor fi transformate în energie electrică şi motorină sintetică compatibilă cu motoarele Diesel actuale, fără a polua atmosfera şi solul. Intenţionăm să construim fabricii de acest gen în câteva oraşe din judeţ unde sunt probleme şi în ceea ce priveşte locurile de muncă. Preţul unei asemenea fabricii este de aproximativ 45 milioane de euro”, a declarat Stelian Drondoe, consilier în cadrul ASEMES Group Consulting.

Parteneriat între Hidroelectrica şi spanioli 

Spaniolii intenţionează să încheie şi un parteneriat public privat cu Hidroelectrica în vederea preluării microhidrocentralelor de pe Jiu. “Reprezentanţii concernului de firme spaniole intenţionează să continue lucrările de amenajare a microhidrocentralelor de la Turcineşti şi Bumbeşti Jiu, începute de Hidroelectrica. Le-au fost prezentate stadiul în care se află aceste lucrările şi s-au arătat interesaţi să finanţeze întreaga investiţie. Urmează să poarte discuţii, la nivel central, cu Hidroelectrica şi să se înţeleagă între ei în ceea ce priveşte exploatarea energiei electrice, după aceea”, a declarat Marcel Romanescu, subprefectul judeţului Gorj.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: