Hidroelectrica, divizată în Hidroelectrica cu datorii şi Hidroenergetica

Compania energetică Hidroelectrica va fi divizată, iar în urma acestui proces cel puţin 1.500 de persoane vor rămâne fără loc de muncă. Aceasta este intenţia Guvernului, iar divizarea în două companii, Hidroelectrica şi Hidroenergetica, este varianta în care statul pierde procesele cu băieţii deştepţi şi trebuie să le dea acestora 1,3 miliarde de lei.

La acest moment se discută despre o companie care se va numi tot Hidroelectrica şi va conţine hidrocentralele neperformante, precum amenajarea de pe Oltul Mijlociu şi cele în curs de realizare – Paşcani, Făgăraş-Hoghiz, Valea Sadului, Siriu-Surduc, Bumbeşti – Livezeni, dar şi datoriile. Cu această companie statul speră să păcălească băieţii deştepţi, pe care-i obligă să împartă nişte hidrocentrale vechi şi neperformante.

Cealaltă, Hidroenergetica, va fi o societate curată şi cu cele mai profitabile hidrocentrale: Porţile de Fier, Mărişelu, Râul Mare, Bicaz, Vidraru. Există şi posibilitatea ca hidrocentralele Lotru şi Bumbeşti – Livezeni să fie transferate la CE Oltenia. Prima consecinţă a acestei reorganizări va fi dispariţia a peste 1.500 de locuri de muncă, scrie focus-energetic.ro. Dacă Hidroelectrica, societatea de acum, ar pierde procesele ar trebui să dea 1,3 miliarde de lei ceea ce ar însemna faliment.

FALIMENT

Curtea de Apel trebuie să se pronunţe în recursurile formulate de 11 traderi, două sindicate şi Termoelectrica. “Dacă oricare dintre aceste recursuri este admis, Hidroelectrica este automat în insolvenţă”, a declarat administratorul judiciar, Remus Borza. 

REFUZ

Dar lucrurile nu sunt aşa de simple deoarece în procesul de divizare intervine şi Fondul Monetar Internaţional, care nu permite astfel de reorganizări în pragul listării la bursă. Hidroelectrica va vinde pe bursă 15% din acţiuni, la finele lunii iunie.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: