Hotărârea care l-a scăpat pe Şova de cătuşe, neconstituţională

Lovitură previzibilă de imagine pentru Senatul României, după ce Curtea Constituţională a declarat ieri neconstituţională hotărârea pe care această instituţie a luat-o în cazul solicitării DNA de încuviinţare a ridicării imunităţii lui Dan Şova în vederea reţinerii şi arestării sale.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţională hotărârea din 25 martie a Senatului după ce PNL a contestat-o, invocând faptul că s-a bazat pe un regulament propriu, care era însă neconstituţional. De altfel, modul în care s-au numărat şi calculat voturile pentru ridicarea imunităţii lui Şova a generat şi un conflict juridic între procurori şi senatori, între timp parlamentarii făcând demersuri pentru a schimba regulile în baza cărora o persoană poate fi arestată preventiv.

DNA a cerut arestarea lui Şova în dosarul în care acesta e acuzat că a prejudiciat fostele complexuri energetice de la Turceni şi Rovinari cu circa 3,5 milioane lei prin derularea unor contracte de asistenţă juridică. DNA a susţinut că Şova a încercat inclusiv să distrugă probe şi să îngreuneze cercetările, lucru care ar fi impus arestarea pentru oricare alt inculpat, în cazul de faţă actuala putere politică făcând orice a fost posibil pentru a-l păstra în libertate pe fostul ministru al transporturilor, cel care îi spunea acum un an lui Victor Ponta, la Târgu Jiu, că reabilitarea DN 66 prin Defileul Jiului şi între Rovinari şi Bumbeşti Jiu va fi gata până la sfârşitul lui 2014…

În urma deciziei de ieri a Curţii Constituţionale, liberalii au cerut demisia lui Călin Popescu Tăriceanu din fruntea Senatului, acesta având un rol major în numărarea „neconstituţională” a voturilor pentru ridicarea imunităţii lui Şova. „PSD şi Călin Popescu Tăriceanu au suspendat Constituţia pentru senatorul Şova, de o lună şi jumătate. Frontul anti-justiţie PSD -Tăriceanu a apelat la tot felul de trucuri pentru ca domnul Şova să rămână un super-cetăţean. Interpretarea dată votului din Senat de această coaliţie a fost una neconstituţională. A refuzat să oficializeze votul din Senat printr-o hotărâre, care putea fi atacată la CCR. A modificat în grabă Regulamentul Senatului şi Statutul deputaţilor şi Senatorilor, pentru a lăsa fără obiect contestaţia liberalilor la Curtea Constituţională. Somaţi de Curtea Constituţională şi de Consiliul Superior al Magistraturii, au adoptat, într-un final, o hotărâre neconstituţională, care neagă evidenţa: Senatul a votat pentru aprobarea cererilor DNA în cazul Şova, nu pentru respingerea lor”, au precizat liberalii într-un comunicat de presă.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: