I-a fost tăiată pensia “din oficiu” când a împlinit 105 ani

Cea mai vârstnică gorjeancă este din comuna Bumbeşti Piţic şi a împlinit 105 ani în urmă cu circa 6 luni. Deşi nu are decât o pensie de un milion de lei vechi pentru munca la CAP, femeia era să rămână şi fără aceşti bani. Fiica bătrânei spune că pensia mamei fusese sistată din cauza vârstei înaintate a acesteia. Pentru a putea beneficia în continuare de drepturile băneşti, familia Mariei Bibie a fost nevoită să solicite o comisie la domiciliu pentru a vedea că bătrâna trăieşte.

Maria Bibie, din comuna Bumbeşti-Piţic, satul Poienari s-a născut pe data de 27 aprilie 1908. La doar câteva luni după ce a împlinit vârsta de 105 ani, femeia era să rămână fără pensie din cauza vârstei sale. Fiica acesteia, Elena Merlan, spune că pensia mamei îi fusese sistată din oficiu. „În urmă cu aproximativ 3 luni, am văzut că mamei nu-i mai venea pensia. Apoi am primit o decizie de la Bucureşti prin care ni se comunica faptul că-i fusese sistată ca urmare a decesului. Cei de la pensii credeau că nu mai trăieşte dată fiind vârsta înaintată pe care o are. Nu ştiu cum cei de la Bucureşti au comis o astfel de greşeală pentru că sistarea pensiei se face în urma prezentării certificatului de deces”, a declarat Elena Merlan, fiica Mariei Bibie.

Pentru ca bătrâna să poată fi repusă în drepturi, familia a solicitat prezenţa unei comisii la domiciliu, care să constate că este în viaţă. „Pentru ca mama să fie repusă în drepturi am solicitat o comisie care să constate că este în viaţă. Aşa că am chemat acasă o comisie din care să facă parte şi medici din cadrul Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap, dat fiind faptul că mama nu mai vede, iar de patru ani este la pat. După ce au toţi au văzut că trăieşte am primit pensia şi din urmă. Nu era o suma mare, 100 de lei, pensia de la CAP, la care s-a adăugat şi indemnizaţia de handicap de 290 de lei. Sunt banii puţini, dar ne ajută mult pentru că mama are nevoie de pampers şi hrană. Zilnic, îi cumpărăm lapte, iaurturi, smântână şi sucuri pentru că aceste sunt singurele alimente cu care putem să o hrănim pentru că gingiile i s-au tocat”, a mai precizat Elena Merlan.

ANIVERSARE

Elena Merlan spune că, la împlinirea vârstei de 100 de ani, mama sa a fost chemată la primărie pentru a o vedea lumea. „Când mama a împlinit 100 de ani a fost chemată la primărie, dar fostul primar nu i-a dat măcar un buchet de flori sau o ciocolată. Actualul primar este mult mai cumsecade, i-a dat şi mamei mele alimente de la Uniunea Europeană”, a declarat Elena Merlan.

EXPLICAŢIE

Conducerea Casei Judeţene de Pensii Gorj ne-a precizat că acordarea pensiei nu are limită de vârstă, iar sistarea acesteia se poate produce în condiţiile în care figurează pe acelaşi cupon cu cea de handicap. „Pensia se acordă pe toată durata vieţii. Este posibil ca doamna respectivă să fi fost chemată chiar la Bucureşti, la comisia de revizuire, să nu fi venit şi de aceea să i se sisteze drepturile băneşti. În condiţiile în care pensia de la CAP figurează pe acelaşi cupon, aceasta ar fi explicaţia pentru sistarea lor”, a declarat Rodica Ghimiş, directorul Casei Judeţene de Pensii Gorj.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: