Îi trebuie 8500 de euro ca să-şi repatrieze fiul mort în Italia

N-a cerut bani cu împrumut toată viaţa ei şi, culmea, nu o face nici acum, deşi are o nevoie cât cerul pentru a-şi putea conduce băiatul pe ultimul drum. O gorjeancă trăieşte în singurătate o dramă greu de descris, după ce singurul copil i-a murit în Italia chiar înainte de Paşte, costurile pentru repatriere fiind enorme la posibilităţile acesteia.

Maria Udroiu stă la marginea municipiului, pe strada Severinului, în apropiere de graniţa cu Băleştiul. Cine trece pe acolo şi se uită un pic mai atent din mersul maşinii poate să vadă la o poartă cum ard lumânări zi şi noapte lângă buchete de flori şi o poză a celui trecut pe lumea celor drepţi. Femeia îşi mai alintă astfel durerea, mai ales că tocmai de Paşti a aflat de la nora sa de la Bucureşti că băiatul său, Constantin, de 37 de ani, a decedat în urma unui accident rutier în apropiere de Milano şi că trupul nu-i poate fi repatriat fără achitarea unor taxe de mii de euro. Gorjeanca nu are banii respectivi şi spune că îi este ruşine şi să meargă să ceară la firme sau autorităţi pentru că nu vrea să fie considerată cerşetoare.

"Vineri, înainte de Paşti, mi-a dat mie telefon şi a zis că vine pe acasă. Lucra ca zidar pe acolo şi îi era şi lui greu, dar rămăsese să ne vedem acasă. Sâmbătă nu a mai spus nimic şi l-am sunat eu, dar nu a răspuns. L-am sunat şi duminică, înainte de Paşti şi tot degeaba. L-am sunat în zadar, iar luni am aflat că s-a dus poliţistul din sector la el acasă şi a anunţat că e mort tocmai la Milano. De atunci nu mai ştiu nimic despre el. M-aş duce pe acolo, dar nu ştiu unde, n-am cu ce. Am sunat la ambasada acolo sau ce o fi şi degeaba. Imi zicea in telefon sa apas pe tasta 1 pentru italiana si doi pentru romana parca si m-am incurcat in ele, dar am sunat de cred ca am de platit o gramada la telefon. Am o nepoata care a sunat pana la urma pe acolo si a aflat ca m-ar costa 8500 de euro repatrierea. De unde iau eu banii ăştia?", se întreabă mama îndoliată.

Vecinii n-au nici ei de unde dona

Femeia suferă la rândul ei de o boală care îi afectează foarte mult mersul, motiv pentru care o vecină a acesteia a preluat iniţiativa de a aduna bani de pe la vecinii de pe stradă. Acţiunea nu a dat însă roade pentru că majoritatea vecinilor sunt femei în vârstă, cu pensii mici. O vecină a acesteia a încercat să meargă pe stradă şi să adune fonduri, însă, spre ghinionul femeii, în zonă tocmai a mai murit altcineva, iar familia îndoliată a beneficiat de puţinele ajutoare oferite de  pensionarii din zonă. "A venit la mine foarte supărată şi mi-a spus că i-a murit singurul copil în accident de maşină în Italia. M-am oferit să o ajut ca să adune ceva bani, dar oamenii de pe strada noastră sunt săraci, sunt pensionari care nu au de unde să doneze. Eu şi cu o vecină am putut să donăm ceva, dar până să adunăm toată suma mai e cale lungă", ne-a declarat Mariana Cornoiu.

Nici autorităţile nu au de unde

Maria Udroiu s-a adresat şi primăriei Târgu Jiu, însă municipalitatea nu dispune de posibilităţi financiare atât de mari. Purtătorul de cuvânt, Ramona Evulescu, declară că, tehnic, şi dacă ar exista banii nu ar putea fi oferiţi până la începutul lui iulie. Consilierii locali se mai reunesc într-o şedinţă ordinară de abia la sfârşitul lunii viitoare, pentru a putea da un eventual vot. Evulescu menţionează că, în plus, multe alte cazuri sociale sunt pe lista de solicitări, diferite persoane solicitând fonduri mai mari sau mai mici pentru diferite probleme de sănătate. "Încercăm să găsim sponsori pentru că noi nu mai putem face demersurile legale acum pentru a-l repatria pe acest tânăr pe banii primărie. Apelăm la sponsori, dar mai sunt şi multe alte cazuri sociale şi încercăm să îi ajutăm şi pe aceştia pe cât de mult e posibil", a menţionat Evulescu.

Până va face rost de bani pentru a-şi aduce băiatul acasă, femeia îşi plânge fiul şi îi face inclusiv slujbe religioase la biserică, în speranţa că acesta se va odihni în tihnă pe lumea cealaltă. Preotul parohiei Bârseşti, Constantin Aninoiu, spune că a făcut şi el apel la enoriaşi să ajute mama îndoliată, însă tot fără mari rezultate. "Am apelat şi mai apelăm la credincioşii parohiei noastre pentru a-i ajuta măcar pe copii celui dispărut pentru a-l aduce din Italia pentru a-l înmormânta creştineşte la noi în cimitir", a menţionat preotul.

Vizualizări: 86

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: