Import masiv de gaze naturale. Ce s-a întâmplat la Hurezani?

România a importat masiv gaze naturale, vineri, după ce OMV Petrom a oprit mai multe instalații de la hub-ul de gaze Hurezani, din județul Gorj, acolo unde se află principala stație de tratare a gazelor din țară.

Potrivit unor surse citate de Agerpres, importurile de gaze ale României se ridicau vineri la 20% din consumul național. Asta în contextul în care, zilele trecute, România era chiar un exportator de gaze, transportând gaze peste graniță, în relația cu Ungaria, pentru prima dată în ultimii doi ani.

Reprezentanții OMV Petrom au confirmat, pentru Agerpres, că producția de gaze a companiei a fost redusă, ca urmare a opririi instalațiilor de la Hurezani, fiind achiziționate gaze de pe piață, inclusiv din importuri, pentru a asigura disponibilitatea gazelor în Sistemul Național de Transport.
„După cum a fost anunțat în REMIT, în perioada 16-22 septembrie, stația de compresoare și stația de tratare a gazelor de la Hurezani au intrat în perioada planificată de mentenanță și inspecție anuală. În consecință, instalațiile de producție a gazelor au fost oprite pentru a permite accesul în siguranță la rezervoare și conducte până pe 22 septembrie, cu un impact de cca. 4 mn Scm/zi. Ținând cont de cele de mai sus, pentru perioada menționată, am suspendat injecția de gaz în depozit și asigurăm disponibilitatea gazelor în SNT prin achiziția de pe piață, inclusiv importuri”, a transmis compania.

Hub-ul de gaze de la Hurezani – Gorj deservește patru dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din portofoliul companiei.

Vizualizări: 3,409

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: