Impozit pe câştigurile de la păcănele şi pariuri sportive

Vestea rea pentru clienţii caselor de pariuri sportive şi jucătorii de „păcănele”! Începând de vineri se impozitează şi câştigurile mai mici de 600 de lei, direct la sursă. Nici împătimiţii jocurilor de noroc on-line nu scapă de impozit. Ei vor trebui să-şi declare veniturile la Fisc până la data de 25 mai. În caz contrar vor fi amendaţi. Noul regim de impozitare îi nemulţumeşte, mai ales pe clienţii caselor de pariuri sportive. Ei se plâng că vor ieşi în pagubă chiar dacă la prima vedere pare că au câştigat.

Pragul neimpozabil de 600 de lei pentru câştigurile din jocuri de noroc a fost eliminat începând cu data de 13 februarie. Înainte, pariorii mizau sume mici pe mai multe bilete, pentru a evita plata unui impozit în cazul câştigului. Noul sistem de impozitare nu mai prevede excepţii de la impozitare pentru sume mici obţinute din jocuri de noroc. „Începând cu data de 13 februarie veniturile din jocuri de noroc sunt supuse impozitului pe venit, prin reţinere la sursă, indiferent de suma obţinută. Au fost stabilite cote diferenţiate de impunere astfel: o cotă de 1% aplicată asupra tuturor sumelor încasate de un participant de la un organizator de jocuri de noroc, pentru veniturile mai mici sau egale cu echivelentul a 15.000 euro; o cotă de 16% pentru veniturile care depăşesc echivalentul a 15.000 euro, dar mai mici sau egale cu echivalentul a 100.000 euro şi o cotă de 25% pentru veniturile care depăşesc echivalentul a 100.000 euro”, a declarat Luminiţa Penciu, purtătorul al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj.

Nici împătimiţii jocurilor de noroc on-line nu vor scăpa de impozit, chiar dacă acesta nu este reţinut la sursă. „Nu sunt impozabile la sursă veniturile realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă (on-line), slot-machine, lozuri şi festivaluri de poker. Persoanele fizice care obţin astfel de venituri au obligaţia de a depune la organul fiscal declaraţia privind venitul realizat pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului”, a mai precizat Luminiţa Penciu.

„Fac jocurile caselor offline”

Cei mai revoltaţi din cauza impozitării veniturilor mai mici de 600 de lei sunt clienţii caselor de pariuri. „Ştiu că în prima fază intenţionau să stabilească un impozit de 25%, dar a ieşit scandal că şi la Guvern sunt jucători înrăiţi de pariuri. În condiţiile acelea dacă pariai 100 de lei pe un meci cu o cotă de 1.20, tu practic ieşeai în pagubă. Cu toate că de fapt câştigasei. Sunt curios să văd cum ţin ei evidenţa la cei care câştigă pentru că sigur există o porţită să scapi de acest impozit, iar românul o găseşte repede că e inventiv”, a declarat Nelu Hanţulie.

Oamenii cred că noul regim de impozitare va fi avantaja casele offline. „Sunt nişte nemernici cei care s-au gândit să impoziteze câştigurile mici. Fac jocurile caselor offline şi aşa au pierdut mulţi clienţi care că oamenii s-au orientat spre online datorită avantajelor pe care le au”, a declarat un târgujian.     

EVIDENŢĂ

Organizatorul de jocuri de noroc are obligativitatea de a păstra o evidenţă nominală a persoanelor fizice care au obţinut venituri din jocuri de noroc mai mari de 15.000 de euro şi de a le declara organului fiscal până la 25 mai inclusiv a anului următor, celui de realizare a venitului. Pentru  veniturile din jocuri de noroc cu reţinere le sursă, plătitorii de venituri din jocuri de noroc au obligaţia de a depune, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul precedent, o declaraţie centralizatoare privind veniturile totale plătite, precum şi impozitele totale calculate, reţinute şi virate la bugetul general consolidat al statului, fără a menţiona datele de identificare a beneficiarilor de venit. 

Vizualizări: 2,648

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: